Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uniós projektek

buton proiecte europene

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Fogyasztóvédelem

InfoCons

Eseménynaptár

<<  Január 2022  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu
SZOCIÁLIS

Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

Több marosvásárhelyi lakos kérésére, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal keretén belül működő Szociális Gondozási Ügyosztály tevékenységét illetően, valamint a fogyatékos személyek kísérőinek járó járulék nyújtásával kapcsolatos kérdéseket illetően, a Sajtóiroda az alábbiakat közli: a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal keretén belüli Szociális Gondozási Ügyosztály magába foglalja a Szociális Védelmi Szolgálatot, a Speciális Védelmi Szolgálatot, a Szociális Központot, az Integrát Sürgősségi Dícspécserszolgálatot, a Rozmaring Nappali Központot és másokat. Az ügyosztály célja a közösség szociális problémáinak azonosítása és megoldása, ami a gyerek- és családvédelem területét, a magányos személyek, idős személyek, fogyatékos személyek, és bármely segítségre szoruló személy védelmét illeti, egyes szociális szolgáltatások nyújtásán keresztül, az érvényben levő törvényes szabályozásoknak megfelelően. A fogyatékos személyek személyi gondozását a „Speciális Védelmi Szolgálat” keretén belüli „Fogyatékos Személyekért Ügyelet” biztosítja a fogyatékos személyek védelmére és jogainak népszerűsítésére vonatkozó 2006/448-as Törvény alapján, az utólagos módosításokkal és kiegészítésekkel, valamint a 2007/268-as számú kormányrendelet alapján, amely a 2006/448-as Törvény előírásai, alkalmazási módszertani normáinak jóváhagyására vonatkozik.

A 2006/448-as Törvénynek megfeleően, fogyatékos személyek, azok, akik valamely fizikai, szellemi vagy érzéki bántalom miatt, nem rendelkeznek a mindennapi teendők teljesítéséhez szükséges képességekkel, javulásuk érdekében szükségük van védelmi intézkedésekre, a társadalomba való beilleszkedéshez pedig segítséget igényelnek. A személyi gondozók száma az elhalálozások, a súlyosan fogyatékos személyek egészségi állapotának javulása, ezek besorolása alapján, havi járulék juttatása, valamint új esetek felbukkanása szerint váltakozik.

A személyi gondozók alkalmazásának dinamikáját, 2015. I. félévében, az alábbi grafikon és táblázat szemlélteti.

 

A 2015. január 1. – június 30. közötti időszakban alkalmazott személyi gondozók száma

 

Hónap

Az alkalmazott személyi gondozók száma

Január

188

Február

185

Március

182

Április

182

Május

181

Június

180

  1. I.Félévi átlag 2015

109

 

A személyi gondozó helyettesítése pihenőszabadságának ideje alatt. A fogyatékos személyek jogainak védelmére és népszerűsítésére vonatkozó 2006/448-as számú Törvénynek megfelelően, az utólagos módosításokkal és kiegészítésekkel, és a 2007/268-as számú kormányrendeletnek megfelelően, a súlyosan fogyatékos személy gondozásának és védelmének ideje alatt, az egyéni munkavállalási szerződés alapján, a személyi gondozónak joga van az évi pihenőszabadságra, a közintézményekbe besorolt személyzetre alkalmazható törvényes rendelkezéseknek megfelelően

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a polgármesteri hivatal nem rendelkezik olyan személyzettel, amely helyettesíthetné a személyi gondózokat, ezek pihenő szabadsága alatt, a kísérővel rendelkező súlyosan fogyatékos személyeknek, vagy ezek törvényes képviselőinek, a személyi gondozó pihenő szabadságának idejére járulékot biztosítanak, a 2006/448-as számú Törvény előírásainak megfelelően. A havi járulék évente egyszer jár, attól függetlenül, hogy a személyi gondozó szabadságát szakaszonként veszi ki. A fogyatékos gyerek esetében, a járulékot a szülő vagy ennek törvényes képviselője veheti át. „Marosvásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala mindig állampolgárai mellett áll, és lehetőségei szerint, valamint rendelkezésre álló anyagi forrásainak függvényében, megoldást keres ezek panaszaira, sérelmeire. A marosvásárhelyiekben tudatosult, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal állandó támogatást biztosít a város lakóinak, különböző formákban.”, jelentette ki Claudiu Maior alolgármester.

A személyi gondozók tevékenységének felértékelése egységes módon történt, egyes kérdőívek alapján. Az elvégzett felértékelések nyomán, az alábbiak nyertek megállapítást:

-         minden esetben megfelelően teljesítve vannak a törvényes rendelkezések előírta, valamint az egyéni munkavállalási szerződésben előírt kötelezettségek;

-         minden esetben megfelelőképpen biztosítva van a beteg az elsődleges gondozása, élelmezése, egészségi állapotának felügyelete, a fogyatékos személy jogainak tiszteletben tartása (az alkalmazottak 95 %-a elsőfokú rokon a gondozott személlyel)

 

                                                                                    

A polgármesteri hivatal sajtóirodája

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL hu
buton masuri covid19 hu

colectare selectiva hu

 

Események

patinoar2021 s

Újdonságok

BP hu
buton ghiseu online impozite taxe hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton mobilepay hu
buton plateste taxe online hu
buton cinema arta hu
buton recomandari sezon estival hu
buton harta targu mures hu
buton program transport local hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
Concurs AMSP3
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton puzcp hu
buton plan urbanistic general hu
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:99
Tegnap:1125
A héten:99
A hónapban:26943
Összesen3918630