|
Având în vedere reacțiile apărute în mass-media locală și pentru informarea corectă a cititorilor referitor la descoperirea cadavrului unei femei în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, persoană care ar fi încadrată în categoria – fără adăpost, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș face următoarele precizări:
- Adăpostul de Noapte din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș situat pe strada Rozmarinului nr. 36, oferă oamenilor străzii un loc călduros pe timp de noapte, îmbrăcăminte, articole de igienă, consiliere medicală, consiliere socială și profesională în vederea reintegrării sociale a acestora.
- Una dintre problemele cu care ne confruntăm este că o parte dintre cei identificați ca oameni ai străzii nu doresc să vină la Adăpost, chiar și în perioadele în care se înregistrează temperaturi foarte scăzute pe timpul nopții și preferă să rămână în stradă. Noi, ca și structură specializată în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale, nu putem forța acceptarea de către aceștia a serviciilor pe care le oferim la Adăpost. Însă, în cazul persoanelor care ni se adresează sau care sunt aduse de către echipajele de poliție, ambulanță, SMURD etc., aceastea sunt primite în regim de urgență și beneficiază, pe lângă cazare pe timpul nopții, de toată infrastructura și materialele necesare pentru realizarea igienei personale și haine. De asemenea, intervenția merge mai departe și personalul nostru consiliază și sprijină persoanele fără adăpost în vederea integrării lor sociale: identificarea resurselor, eventual integrarea pe piața muncii, astfel că, la părăsirea Adăpostului să nu fie nevoite să se întoarcă în stradă. Posibilități există, însă este nevoie de cooperare și determinare care să vină și din partea lor pentru a scăpa de această identitate construită social.
- Conform evidențelor noastre, la ora actuală, circa 19 persoane din Târgu Mureș, care se află în stradă la acest moment, refuză accesul la serviciile oferite prin Adăpostul de Noapte.
- Ne manifestăm regretul pentru cele întâmplate, asigurând cetățenii că noi, ca instituție specializată în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale ne îndeplinim atribuțiile legale cu profesionalism și oricând ni se aduce la cunoștință sau se identifică un astfel de caz social, ne deplasăm în teren pentru a analiza situația și urmărim să convingem persoana fără adăpost să vină la Adăpostul de Noapte și să beneficiaze de serviciile pe care le oferim.
Pe această cale, facem un apel către târgumureșenii care identifică persoane fără adăpost în spații deschise, clădiri părăsite sau subsoluri de bloc, să apeleze numerele de telefon: 0365/422575, 0265/253234 (Adăpostul de Noapte) sau 0265/250760 (Dispecerat Poliția Locală) în vederea luării măsurilor care se impun sau să le îndrume la sediul Adăpostului de Noapte situat în Târgu Mureș, str. Rozmarinului, nr. 36.
Momentan, în cadrul Serviciului Social „Adăpost de Noapte", un număr de 30 de persoane identificate ca fiind fără adăpost, beneficiază de serviciile oferite, capacitatea maximă fiind de 100 de locuri.
Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș
Inapoi