Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  Iunie 2024  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


 

Astăzi, 02.04.2024, reprezentanții salariaților, angajați în funcția de asistent personal din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, asistenți personali, părinți, dar și persoane cu dizabilități, au organizat un protest în fața Instituției Prefectului Județului Mureș.

Dezechilibrele apărute în salarizare cauzate de două decizii emise la nivel național au declanșat nemulțumiri în rândul acestei categorii de angajați. Aceștia invocă problemele care au intervenit în menținerea activității asistenților personali și cer să fie respectate drepturile persoanelor cu dizabilități. Printre solicitările lor se numără și includerea lor în grila de salarizare din OUG nr. 19/2024 privind unele de măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară, prin care s-au modificat salariile de bază ale personalului care ocupă funcții din domeniul asistenței sociale din anexa II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, asistentul personal al persoanei cu dizabilitate gravă neregăsindu-se în această anexă. Prin neincluderea asistenților personali în grila de salarizare din OUG nr. 19/2024, nu se modifică salariul de bază stabilit prin Legea nr. 153/2017 și pe cale de consecință asistenții personali nu vor beneficia nici de creșterea de 20% prevăzută, și nici de recalcularea gradațiilor de vechime în muncă. La acest moment, salariul care se acordă asistenților personali ai persoanei cu dizabilitate gravă, inclusiv cu gradațiile cuvenite, calculat conform Legii 153/2017, se află sub nivelul salariului minim pe economie stabilit. Începând cu 1 octombrie 2023, acesta a fost mărit la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 lei brut/lună, la care s-a adăugat o creștere de 5% aplicată de la 1 ianuarie 2024 prin OUG 128/2023, adică 3.465 lei brut/lună.

Totodată, printre solicitările lor se numără și acordarea unui spor pentru stres/risc/condiții grele de muncă, deoarece, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nr. 23/2023, s-a decis ca asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă să nu beneficieze de sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș fiind nevoită să inițieze modificarea HCL nr. 267/28 iunie 2022 prin care se acorda acest spor atât asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, cât și îngrijitorilor la domiciliu pentru persoane vârstnice, eliminând asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă. Până la modificarea HCL nr. 267/28 iunie 2022, toți angajații DAS Târgu Mureș beneficiau de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare, nu și de alte sporuri. La momentul actual ne aflăm în situația în care, una dintre categoriile de angajați, cele mai afectate de condițiile în care își desfășoară activitatea, respectiv asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, sunt exceptați de la recunoașterea condițiilor de muncă grele în care își desfășoară activitatea, respectiv nu primesc spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare.

Spre comparație, înainte de Decizia ICCJ nr. 23/2023 și adoptarea OUG 19/2024, atât îngrijitorii la domiciliu pentru persoane vârstnice, cât și asistenții personali ai persoanei cu handicap grav din cadrul DAS Târgu Mureș aveau salarizarea la același nivel, incluzând 15% spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare.

După Decizia ICCJ nr. 23/2023 asistenții personali ai persoanei cu dizabilitate gravă au pierdut sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare, în timp ce îngrijitorilor la domiciliu pentru persoane vârstnice li se acordă în continuare. Ori, după intrarea în vigoare a OUG nr. 19/2024, îngrijitorii la domiciliu pentru persoane vârstnice beneficiază atât de creștere,a în două tranșe, a salariului de bază cu 20%, cât și de recalcularea gradațiilor.

La nivelul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș acordarea unui alt spor asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, prevăzut prin Normele de aplicare ale Legii nr. 153/2017, este posibilă doar prin licențierea ca serviciu social a activității asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, inițiativă pe care ne dorim să o putem pune în aplicare cu celeritate.

La momentul actual, angajații în funcția de asistent personal din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș beneficiază de salariu aferent muncii prestate calculat conform prevederilor legale în vigoare, indemnizația de hrană, vouchere de vacanță, precum și participarea la cursuri gratuite de instruire.

Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

Alegeri2024

buton MOL

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:120
Ieri:1230
Săptămânal:120
Lunar:27868
Toate5139867