UCS Târgu Mureș

buton UCS

Calendarul evenimentelor

<<  August 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Oraș Digital European

banner orasdigital

Program operațional

proiecttgms

Bilete on-line

teatru

Ordine și siguranță

180x150

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

e-Romania

sis2 

Wikipedia:

wikipedia

Mărime text:

 

Tîrgumureşenii vor avea parte, de joi începând, de un hotspot – zonă cu acces public şi gratuit la internet, ce va fi instalat la biblioteca judeţeană printr-un program al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Biblioteca judeţeană din Tîrgu-Mureş a fost aleasă, alături de alte 20 de biblioteci din judeţul Mureş, să facă parte din programul Biblionet România. Acest program reprezintă o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

La evenimentul de joi, va participa ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian VREME. Autorităţile locale vor fi reprezentate de primarul municipului Tîrgu-Mureş, dr. Dorin FLOREA, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, LOKODI Edita Emoke şi prefectul judeţului Mureş, Marius PAŞCAN.

Fundaţia Bill & Melinda Gates, şi-a trimis la lansare unul dintre cei mai înalţi emisari - Sylvia MATHEWS BURWELL  – preşedintele Programului de Dezvoltare Globală, alături de Deborah JACOBS , director al Iniţiativei „Biblioteci Globale”.

Ce înseamnă programul naţional „Biblionet”? 

Programul naţional „Biblionet” are ca scop facilitarea accesului public la internet şi construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. Valoarea totală a programului se ridică la 26,9 milioane de dolari, investiţie finanţată de Fundaţia Bill & Melinda Gates. „Biblionet” se derulează pe o perioadă de 5 ani prin Fundaţia International Research & Exchanges Board (IREX).

Premisa de la care a pornit programul o reprezintă faptul că aproximativ 35 % din populaţie, mai ales cea din zonele rurale, nu are acces la internet.

„Biblionet” este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Intuitext şi bibliotecile publice româneşti.

Prima rundă de selecţie pentru programul naţional „Biblionet”, desfăşurată în 2009, a introdus în program 12 biblioteci judeţene şi 235 de biblioteci publice locale. Nu mai puţin de 25 de biblioteci judeţene şi alte 686 locale, au fost selectate în timpul celei de a doua runde a programului, demarată în martie 2010.

Până la finalul lui 2010, programul a dotat aproape 800 de biblioteci locale cu 3700 de calculatoare. Echiparea standard a unei astfel de biblioteci include o imprimantă multifuncţională alb-negru, un scanner, un videoproiector, ecran de protecţie, căşti web cu microfon şi un router wireless. Fiecare bibliotecă inclusă în programul „Biblionet” devine un hotspot, permitând accesul la internet tuturor celor care doresc să acceseze reţeaua wireless.

Implementarea rundei a doua a programului se va încheia la sfârşitul lunii mai 2011, când alte 120 de biblioteci vor fi echipate. Astfel în cele din urmă „Biblionet” va include peste 920 de biblioteci locale, ce vor fi dotate cu 4400 de calculatoare şi echipamente aferente. Mai mult, 1200 de bibliotecari vor fi parcurs, în această perioadă, cursuri de formare.

Pentru Biblioteca Judeţeană Mureş, Primăria Muncipiului Tîrgu Mureş va prelua şi va asigura plata abonamentului la serviciul de internet pentru punctul de acces gratuit la internet prin wi-fi pe o perioadă nedeterminată.  Biblioteca Judeţeană Mureş cu un fond de carte de peste 900.000 de volume, se află pe primul loc printre bibliotecile publice din ţară. Prin extinderea serviciului de acces public gratuit  la internet prin wi-fi “hot spot”, Biblioteca Judeţeană devine un punct de atracţie pentru un număr sporit de cetăţeni cărora le facilitează accesul la informaţie. Această iniţiativă face parte din programul Strategiei “Digital Mureş” lansate şi implementate de către Primăria Tîrgu Mureş şi care are ca obiectiv oferirea unei infrastructuri electronice moderne cetăţenilor oraşului Tîrgu Mureş.  

De ce s-a implicat Fundaţia Bill & Melinda Gates?

„Fiecare viaţă are valoare egală” – acesta este crezul Funaţiei Bill & Melinda Gates. Fundaţia a fost înfiinţată în 1994, cei doi fondatori fiind convinşi ca fiecare persoană ar trebui să aibă şansa la o viaţă sănătoasă şi împlinită.

Fundaţia Bill & Melinda Gates este cea mai mare fundaţie corporatistă din lume. La sfârşitul anului 2010, fundaţia avea 891 de angajaţi, fonduri în valoare de 36,74 miliarde de dolari şi acordase programe de finanţare nerambursabilă (granturi) în valoare totală de 24,45 miliarde de dolari.

Accesul inegal la tehnologie şi internet la nivel internaţional, a determinat crearea unui decalaj digital major. Acesta este motivul pentru care, în 1997, Bill şi Melinda Gates, au evaluat o serie de soluţii pentru diminuarea acestui decalaj şi sprijinirea şanselor egale, şi au ales investiţia în biblioteci ca fiind cea mai bună cale. Astfel a apărut Iniţiativa „Bliblioteci Globale”, mai întâi în Statele Unite ale Americii şi apoi la nivel mondial. Până astăzi, Fundaţia Bill & Melinda Gates a investit în Iniţiativa „Biblioteci Globale” peste 200 de miliarde de dolari.

La evenimentul ce va avea loc joi la Tîrgu-Mureş, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi-a trimis unul dintre cei mai înalţi emisari.

gatesSylvia MATHEWS BURWELL, preşedintele Programului de Dezvoltare Globală al Fundaţiei, supraveghează eforturile depuse pentru sprijinirea celor mai săraci oameni ai lumii. De asemenea coordonează domeniile majore de finanţare ale Programului de Dezvoltare Globală – Dezvoltare agricolă, Servicii financiare pentru persoane defavorizate şi Iniţiative speciale. Sylvia MATHEWS BURWELL supraveghează şi activităţile legate de politică şi advocay pentru program. Înainte de a se alătura fundaţiei, a lucrat în administraţia Clinton ca director adjunct al Biroului pentru Administraţie şi Buget, în cadrul cancelariei prezidenţiale şi ca şef de cabinet al ministrului de finanţe Robert E. Rubin. Sylvia MATHEWS BURWELL a absolvit Universitatea Harvard şi este bursieră Rhodes.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

buton MOL

buton BEC
lucrari stradale
buton bike track2

buton QA COVID19

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Noutăți

buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
banner_harta
ban siletina
locuri de munca

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:34
Ieri:1097
Săptămânal:4951
Lunar:14353
Toate3199285