Calendarul evenimentelor

<<  Iulie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Oraș Digital European

banner orasdigital

Program operațional

proiecttgms

Bilete on-line

teatru

Ordine și siguranță

180x150

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

e-Romania

sis2 

Wikipedia:

wikipedia

Mărime text:

 

La 1 august 2010, a fost semnat protocolul de preluare în patrimoniul municipiului Tîrgu-Mureş a cinematografului „Arta”, fapt ce a impus identificarea unor soluţii funcţionale şi tehnice pentru reparaţii şi refuncţionalizare a sălii de spectacole şi a scenei din incinta cinematografului. Un studiu de fezabilitate efectuat în acest scop are în vedere faptul că, expansiunea televiziunilor, orientarea populaţiei către alte activităţi (nu neapărat culturale) au influenţat negativ soarta artei cinematografice din România, în general, iar în ce priveşte cinematograful „Arta”, aceste efecte negative au interferat şi cu neluarea unor măsuri radicale de modernizare a întregului ansamblu.

Studiul relevă că  soluţia actuală, cu o singură sală de 618 locuri rezervată doar pentru spectacole pe pelicula de 35 mm. şi cu holul principal nefuncţional şi în suprafaţă redusă de doar 168,7 mp, în loc de cca 300,00 mp a determinat scăderea drastică a numărului de spectatori şi, implicit, a eficienţei economice a ansamblului cinematografic târgumureşean. 

Autorii studiului au conchis că reorientarea artei cinematografice din Europa spre săli de proiecţie cu suprafeţe reduse şi cu spectacole de mare varietate,  cuprinzând de la filme de cinematecă şi clasice pe pelicula de 35 mm  până la cele mai moderne în sistem Digital Cinema 2D/3D DCI poate prezenta unica soluţie de revigorare funcţională, estetică şi implicit economică a artei cinematografice din Tg Mureş.

Analiza noilor variante funcţionale cu două, trei, respectiv patru săli de spectacole în locul unei singure săli a scos în evidenţă posibilitatea recompartimentării avantajoase pentru două sau trei săli.

În urma sondării cerinţelor de pe piaţă şi a analizelor tehnico-economice efectuate de beneficiar şi proiectant, în final s-a optat pentru varianta cu 3 (trei) săli funcţionale:  sala din faţă, cu 208 locuri pentru filme clasice pe peliculă de 35 mm şi 2D/3D DCI,  iar cele două săli din spate , cu câte 104 locuri, pentru filme în 2D/3D DCI.

Scena existentă generoasă şi largă a sălii mari cu puţine modificări nestructurale va permite utilizarea acestei săli şi pentru alte activităţi culturale.

Eliberarea spaţiilor tehnice din corpul de clădire spate va permite utilizarea acestora pentru noi destinaţii de vestiare, grupuri sociale, dotări tehnice etc. Prin aceste transformări şi modificări se poate oferi întregului ansamblu  de exploatare multifuncţională continuă şi variată.

Spectacolele culturale diverse: festivaluri de film, colocvii, recepţii, expoziţii de artă clasică, dansuri populare, clasice şi de societate , festivaluri de muzică uşoară şi populară, spectacole de teatru modern etc., organizate pe lângă activitatea curentă de prezentare filme,  necesită  şi un spaţiu de primire generos şi diversificat ce se poate obţine doar prin reincluderea obligatorie în circuitul funcţional al întregului hol central iniţial .

La fel, se consideră necesară readucerea la forma iniţială şi reintroducerea în circuitul de pregrupare a porticului acoperit deschis, cunoscut şi iubit de mureşeni.

Cinematograful „Arta” a fost inaugurat la 7 noiembrie 1960 şi a purtat, pentru scurt timp, numele revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu. Avea 800 de locuri şi era considerat drept unul dintre cele mai moderne la acea epocă. A fost renovat în anul 1986.

Timp de mai bine de o jumătate de secol, aici au fost difuzate peste 2.500 de filme, vizionate de peste 45 de milioane de spectatori.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

buton MOL

buton bike track2

buton QA COVID19

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Noutăți

buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
banner_harta
ban siletina
locuri de munca

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:1095
Ieri:1176
Săptămânal:5034
Lunar:2271
Toate3153779