Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


 

La 1 august 2010, a fost semnat protocolul de preluare în patrimoniul municipiului Tîrgu-Mureş a cinematografului „Arta”, fapt ce a impus identificarea unor soluţii funcţionale şi tehnice pentru reparaţii şi refuncţionalizare a sălii de spectacole şi a scenei din incinta cinematografului. Un studiu de fezabilitate efectuat în acest scop are în vedere faptul că, expansiunea televiziunilor, orientarea populaţiei către alte activităţi (nu neapărat culturale) au influenţat negativ soarta artei cinematografice din România, în general, iar în ce priveşte cinematograful „Arta”, aceste efecte negative au interferat şi cu neluarea unor măsuri radicale de modernizare a întregului ansamblu.

Studiul relevă că  soluţia actuală, cu o singură sală de 618 locuri rezervată doar pentru spectacole pe pelicula de 35 mm. şi cu holul principal nefuncţional şi în suprafaţă redusă de doar 168,7 mp, în loc de cca 300,00 mp a determinat scăderea drastică a numărului de spectatori şi, implicit, a eficienţei economice a ansamblului cinematografic târgumureşean. 

Autorii studiului au conchis că reorientarea artei cinematografice din Europa spre săli de proiecţie cu suprafeţe reduse şi cu spectacole de mare varietate,  cuprinzând de la filme de cinematecă şi clasice pe pelicula de 35 mm  până la cele mai moderne în sistem Digital Cinema 2D/3D DCI poate prezenta unica soluţie de revigorare funcţională, estetică şi implicit economică a artei cinematografice din Tg Mureş.

Analiza noilor variante funcţionale cu două, trei, respectiv patru săli de spectacole în locul unei singure săli a scos în evidenţă posibilitatea recompartimentării avantajoase pentru două sau trei săli.

În urma sondării cerinţelor de pe piaţă şi a analizelor tehnico-economice efectuate de beneficiar şi proiectant, în final s-a optat pentru varianta cu 3 (trei) săli funcţionale:  sala din faţă, cu 208 locuri pentru filme clasice pe peliculă de 35 mm şi 2D/3D DCI,  iar cele două săli din spate , cu câte 104 locuri, pentru filme în 2D/3D DCI.

Scena existentă generoasă şi largă a sălii mari cu puţine modificări nestructurale va permite utilizarea acestei săli şi pentru alte activităţi culturale.

Eliberarea spaţiilor tehnice din corpul de clădire spate va permite utilizarea acestora pentru noi destinaţii de vestiare, grupuri sociale, dotări tehnice etc. Prin aceste transformări şi modificări se poate oferi întregului ansamblu  de exploatare multifuncţională continuă şi variată.

Spectacolele culturale diverse: festivaluri de film, colocvii, recepţii, expoziţii de artă clasică, dansuri populare, clasice şi de societate , festivaluri de muzică uşoară şi populară, spectacole de teatru modern etc., organizate pe lângă activitatea curentă de prezentare filme,  necesită  şi un spaţiu de primire generos şi diversificat ce se poate obţine doar prin reincluderea obligatorie în circuitul funcţional al întregului hol central iniţial .

La fel, se consideră necesară readucerea la forma iniţială şi reintroducerea în circuitul de pregrupare a porticului acoperit deschis, cunoscut şi iubit de mureşeni.

Cinematograful „Arta” a fost inaugurat la 7 noiembrie 1960 şi a purtat, pentru scurt timp, numele revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu. Avea 800 de locuri şi era considerat drept unul dintre cele mai moderne la acea epocă. A fost renovat în anul 1986.

Timp de mai bine de o jumătate de secol, aici au fost difuzate peste 2.500 de filme, vizionate de peste 45 de milioane de spectatori.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi
buton MOL

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:1243
Ieri:944
Săptămânal:1243
Lunar:33026
Toate5196369