În așteptarea confirmării interesului gigantului american IBM de a înființa un centru de excelență în cercetare în Tîrgu Mureș, ca parte a strategiei Digital Mureș, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş și Prefectura Judeţului Mureș au semnat astăzi cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale două noi contracte de finanțare cu fonduri nerambursabile pentru proiecte ce privesc eficientizarea serviciilor publice electronice și a interacțiunii cu cetățenii.
Tîrgu Mureș, 25 februarie– Ceremonia semnării a avut loc în sediul Primăriei Tîrgu Mureș cu participarea Ministrului Comunicaţiilor și Societății Informaționale, Valerian Vreme, a Primarului Municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea, a Subprefectului Județului Mureș, Barczi Gyozo Istvan și a șefului cabinetului Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Comunicaţiilor și Societății Informaționale, Bogdan Savonea. Au mai participat, de asemenea, responsabilii dezvoltării strategiei Digital Mureș, coordonatorul din partea Primăriei Tirgu Mureș, Dana Miheț și consultantul strategic extern al Primăriei Tîrgu Mureș, Virgiliu Stan.
Eficientizarea serviciilor publice electronice pentru Municipiul Tîrgu Mureș
Obiectivul general al noului proiect câştigat de municipalitate îl constituie eficientizarea serviciilor publice furnizate de către Primăria Tîrgu Mureș și promovarea interacțiunii dintre instituție, cetățeni, servicii publice deconcentrate, administrație publică locală și mediul de afaceri prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor.
Proiectul va permite implementarea mai multor module și aplicații printre care: un modul de urbanism care gestionează inclusiv certificate de urbanism, autorizații de construire; un sistem interactiv grafic pentru management în administrație; o aplicație de stare civilă care gestionează evidența nașterilor, a căsătoriilor și a deceselor împreună cu mențiunile aferente; un registru agricol destinat gestionării unitare și complexe a terenurilor pe categorii de folosință și a inventarului fiecărei gospodării agricole; gestionarea derulării proiectelor care au ca scop realizarea obiectivelor investițiilor respectiv a achizițiilor aferente acestora dar și un sistem pentru evidența achizițiilor publice și gestiunea documentelor contabile. Totodată, se va crea un sistem integrat de gestionare și colectare a taxelor și impozitelor locale precum și un modul propriu de plată a taxelor și impozitelor locale prin card bancar.
Valoarea totală a proiectului municipalității este de 1.292.080,00 lei, din care contribuţia Primăriei este de 250.080,00 lei lei (reprezentând valoarea neeligibilă a proiectului, inclusiv TVA aferentă valorii totale), iar partea nerambursabilă este de 1.021.160,00 lei.
„Inovația este un element cheie pentru evoluția sectorului IT&C, respectiv pentru industrie și economie, la nivel global dar și local. Municipiul Tîrgu Mureș își propune prin strategia Digital Mureș, bazată pe inovație, să devină un punct vizibil pe harta IT&C-ului mondial. O viziune pe termen lung a primarului Dorin Florea, transpusă într-o amplă strategie sectorială care își dovedește eficiența și deschide noi perspective încă din fazele incipiente. Interesul demonstrat într-un timp foarte scurt de marile companii internaționale pentru Mureș este o recunoaștere a fezabilității ei. Mă bucur că am reușit să sprijin demersurile Primăriei Tîrgu Mureş iar finanțările semnate astăzi reprezintă un nou pas spre implementarea conceptului de Oraș Digital” a declarat Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Valerian Vreme.
„Implementarea Strategiei Digital Mureș presupune pentru finanțare un important parteneriat public-privat. Fondurile nerambursabile europene nu sunt suficiente pentru ceea ce dorim să construim aici, în consecință ne concentrăm pe atragerea unui număr sporit de fonduri și finanțări pentru a nu irosi nici un cent din ceea ce am putea utiliza fără să cheltuim bani publici. Sprijinul acordat de către Ministerul Comunicațiilor este deosebit de important iar susținerea Ministrului Valerian Vreme este o garanție în plus acordată potențialilor investitori ai viitorului “Oraș științific pentru informatică medicală” a declarat Primarul Dorin Florea.
„Este important de reținut că strategia Digital Mureș are două componente distincte. Sistemul informatic pe de o parte înseamnă o infrastructură complexă, public-privată, interoperabilă de servicii oferite către cetățeni și mediul de afaceri în timp ce “orașul științific pentru informatică medicală», pe de altă parte, reprezintă construcția strategică a unui ecosistem în care să atragem investitorii care să se stabilească în Municipiul Tîrgu Mureș. Proiectul câștigat astăzi reprezintă astfel un prim subsistem din ceea ce va rezulta în final un sistem informatic complex cu zeci de subsisteme dezvoltate.” a declarat coordonatorul strategiei Digital Mureş, Dana Miheț.
Sistem electronic de e-adminstrație pentru Prefectura Județului Mureș
Obiectivul proiectului câștigat de către prefectura Mureș este crearea unui sistem electronic tip e-administrație care să răspundă furnizării unui număr de șapte noi servicii electronice interactive către cetăţeni, instituţii şi mediul de afaceri.
Utilizatorii sistemului vor beneficia de șapte servicii publice electronice de emitere autorizaţii, colectare deşeuri, înregistrare petiţii, raportare deconcentrate, dezbateri colegiu prefectural, programare audienţă, forum și depunere acte pentru legalitate. Finanțarea va permite inclusiv dotarea a 92 de spații și instituții cu echipamente specifice tehnologiei informaţiei.
Valoarea totală a proiectului este de 2.406.422,40 lei, din care contribuţia Prefecturii Mureş este de 456.422,40 lei (reprezentând valoarea neeligibilă a proiectului, inclusiv TVA aferentă valorii totale), iar partea nerambursabilă este de 1.950.000 lei.
„Dezvoltarea sistemelor locale trebuie corelată cu implementarea unui sistem centralizat de e-guvernare eficient. Modernizarea și informatizarea prefecturilor, ca puncte de reprezentare a Guvernului în teritoriu este esențială în acest sens. Fără informații, raportări și fluxuri de date Guvernul nu poate dezvolta strategii economice și sociale la nivel național. Proiectul câștigat de Prefectura Mureș este un pas important în acest sens și sunt mândru că se realizează pe perioada mandatului meu. Pe de altă parte, realizarea unei interoperabilități între sistemul prefecturii și al municipalității, în contextul strategiei Mureș Digital este esențială și va deveni un model de aplicat la nivelul întregii țări.” a declarat Ministrul Valerian Vreme.
„Prefectura Județului Mureș își dorește să transforme interacțiunea clasică cu cetățeanul și mediul privat, dar și cu municipalitatea în contextul strategiei Digital Mureș, într-un instrument eficient, modern și electronic. Sprijinul și interesul manifestate de către Ministerul Comunicațiilor, a d-lui Ministru Valerian Vreme ne fac încrezători în faptul că eforturile noastre la nivel local sunt susținute la nivel central și că obiectivele strategiei Digital Mureș pot fi atinse.” a declarat Subprefectul Barczi Gyozo Istvan.
Ambele proiecte vor contribui la reducerea considerabilă a măsurilor şi efectelor birocraţiei precum și la stimularea democraţiei participative prin posibilităţile sporite şi eficiente din punct de vedere costuri de consultare a cetăţenilor, a mediului privat şi a altor categorii de persoane.
Cele două finanțări vin pe fondul pregătirilor pentru finalizarea strategiei Digital Mureș (www.digitalmures.com ) și al demersului negocierilor cu compania IBM care și-a exprimat interesul de a se stabili în Tîrgu Mureș, viitorul “oraș științific pentru informatica medicală”.
Vizualizări: 36943