Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uniós projektek

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

EU4Business

eu4business

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Fogyasztóvédelem

InfoCons

112-es segélzhívó szám

112 logo

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Eseménynaptár

<<  Március 2023  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu
KULTÚRA 

Egy a múlt év végén, Dr. Dorin Florea polgármester által közzétett közleménynek megfelelően, 2014-ben a város eseménynaptára kibövül a “Marosvásárhelyi Kulturális Napok” rendezvénysorozattal, amely olyan művészi jellegű rendezvényeket fog magába foglalni, amelyek célja a vásárhelyi szellemiség potenciáljának , sokszínűségének és sajátosságainak értékesítése. A terv szerepel az önkormányzat előjegyzési naplójában, a rendezvény tartalmát és időpontját amint körvonalazódik, a szakintézmények, szervezetek és a közönség tudomására fogják hozni.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szervezte nyilvános rendezvények sorozata már szerdán elkezdődött, az “Itinerarii Eminesciene Transilvane” elnevezésű megemlékezéssel, amelynek a Mhai Eminescu Kulturális Központ adott otthont, és a költő születésének 164-ik évfordulója alkalmából szerveztek. A bukovinai Mihai Eminescu Román Kulturális és Irodalmi Egyesülettel közösen szervezett zenés-verses előadás és Horea Remus Epure kiállítása, amely a költő erdélyi tájakon tett útjait kelti életre, valamint a szobránál elhelyezett virágkoszorúk, egy megható és szükséges ………

Január 24-én sor kerül az “Unire-n cugetşi-n simţiri” zenés-verses eseményre , amelyet az 1859-es nagy Egyesülés emlékére szerveznek, és a főtéri Egyesülés Horájával zárul.

Márciusban veszi kezdetét a Tavasz Fesztiválja elnevezésű, a márcisukának és nőknek ajánlott művészi-kulturális előadás, amely a Sporcsarnokba lesz megtartva a hónap elején.

Áprilisban és májusban kerül sor a „Prezent Lyceum Jelen” Líceumok Fesztiváljára. Ennek keretén belül a tanügyi intézményekben kulturális- , művészi- és sportrendezvényekre kerül sor, a rendezvénysorozatot a marosvásárhelyi Nyári Kertben megtartandó előadás zárja. Az évente megszervezett eseményt a marosvásárhelyi középiskolásoknak ajánlják, amely kerekasztal beszélgetéseket, általános műveltségi vetélkedőket, iskolák közötti sportversenyeket stb. tartalmaz.

A május 9-hez legközelebb eső vasárnapon ünneplik Európa Napját, mely alkalomból a Polgármesteri Nivatal szervezésében, már hagyományossá vált természetjárásra kerül sor. Indulás a Somostetőről, az Állatkerten keresztül egészen a Németkalapig, és vissza, ezt piknikezés követi, az ebédet a marosvásárhelyi Csendőrség szakácsai készítik.

Mint az előző években, idén, június 1-jén is megünneplik a Gyermeknapot. A város tanügyi intézményeivel közösen előadásokat és különböző versenyeket szerveznek.

A már hagyományossá vált és minden évben szervezésre kerülő Marosvásárhelyi Napokra idén május utolsó hetében kerül sor, ez a város legreprezentatívabb eseménye, amely évről-évre egyre több látogatót vonz. 2013-ban több mint 130.000 résztvevőt számlált. Minden évben számos külföldi és hazai együttes (rock, pop, etno) szórakoztatja a közönséget, de néptánc együttesek is fellépnek. A rendezvénysorozatot vásárok, kiállítások, sportesemények, kulturális fórumok, könyvbemutatók, üzleti találkozók, és a testvérvárosok küldöttségeivel folytatott tapasztalatcserék egészítik ki.

Ha október van, akkor A Bor és Kézművesség Ünnepének ideje. Mint minden évben (2001-ben szervezték meg első alkalommal), a megye és az ország legnevesebb bortermelői kapnak meghívást, de nem feledkeznek meg a neves külföldi és testvérvárosi borászatokról sem. A bort újra a marosvásárhelyiek figyelmébe ajánlva, a városvezetés célkitűzése egy olyan iparág fellendítése, amelyből a város és a megye gazdasága és turizmusa jelentős haszonra tenne szert. Az ország különböző részeiből érkező népművészek és képzőművészek lehetőséget kapnak termékeik bemutatására és eladására.

Az év elején és végén (december – január) a polgármesteri hivatal meglepetésekkel várja a kicsiket. A nyári vakáció ideje alatt, a gyermekeket, szülőket és nagyszülőket a vidámparkszerűen kialakított Gyermekvárosba várják szabadtéri előadások és fényjátékok megtekintésére, valamint különböző versenyeken való részvételre. A kimondottan kisebbek és nagyobbak számára kialakított mesebeli légkör nagy érdeklődést keltett és egyre több marosvásárhelyit vonz.

A kulturális-művészi események sora december 31-én zárul a hagyományos Utcai Szilveszterrel. Az évváltón újból találkozni fogunk a város központjában, hogy egy pohár pezsgővel köszöntsük az új évet. Híres román együttesek fognak koncertezni, a marosvásárhelyiek által várva-várt tűzijáték zárja majd az évet, amely reményeik szerint egy csendes, jó és virágzó év esz.

„Tevékenységünk kulturális részének nagy fontosságot szentelünk, és a város hagyományossá vált eseményeibe minden évben látványossságot és újszerűséget szeretnénk belevinni. A marosvásárhelyiek szeretik a szépet, az autentikus kulturális eseményeket és kifinomult ízlésssel rendelkeznek. Ezért minden évben arra törekszünk, hogy eleget tegyünk kéréseiknek és, hogy igényeiknek megfelelően cselekedjünk. Ez egy erős Marosvsárhely, olyan amilyenre mindannyian vágyunk, elsősorban az alkotó intelligencia, a konstruktív energiák és a fiatalos lendület Marosvásárhelye. Az évek óta megszervezett nyilvános rendezvényeken keresztül, arra törekszünk, hogy a megfelelő keret, feltételek és előzmények biztosításával kulturális potenciálunknak érvényt szerezzünk, hogy az ajánlatot színesebbé és változatosabbá tegyük, ebben a történelmi interferenciák és etno-kulturalitás jellemezte övezetben, amelyek Marosvásárhelyt sajátos várossá teszik”, fogalmazott a város polgármestere, Dorin Florea.

A polgármesteri hivatal sajtóirodája

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL hu

Grafic lunar colectare deseuri

buton program multianual sustinere familii

dastgmures hu
buton dfltgm hu
buton prog sitpf hu

Covid-19

buton masuri covid19 hu

Újdonságok

BP hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton recomandari sezon estival hu
buton harta targu mures hu
buton program transport local hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
Concurs AMSP3
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton puzcp hu
buton plan urbanistic general hu
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:30
Tegnap:1721
A héten:3602
A hónapban:29600
Összesen4527080