Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uniós projektek

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Fogyasztóvédelem

InfoCons

112-es segélzhívó szám

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Eseménynaptár

<<  Május 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu


Két évtizeddel ezelőtt Románia kilépett a kommunista rendszerből, s megtette az első lépéseket a demokrácia és a piacgazdaságra épülő társadalom felé, amelynek során 45 éves hátrányt kellett behoznia. Miközben a demokratikus Európa államai infrastruktúrába fektettek be, az állam és a társadalom számára egészségesen és kifizetődően fejlődtek, a szocialista Romániában totalitárius, kizárólag a saját arculata iránt érdekelt rezsim elvei és látásmódja szerint építkeztek.

A romániai városok mindössze az elején állnak az IT&C infrastruktúra fejlesztését illetően, elsősorban ezen történelmi hátránynak köszönhetően. 20 éve – s a folyamat nem ért véget – a romániai városok megpróbálják behozni ezt a különbséget a nyugat-európai városokkal szemben.

A gazdasági kontextus nem volt és továbbra sem kedvező, míg az infrastruktúra fejlesztése nagyméretű beruházásokat, komoly erőfeszítéseket és áldozatokat követel. Románia egyik városának polgármestereként, be kell ismernem, hogy immár 10 éve, mióta ezen tisztséget betöltöm, prioritásaim nem tették lehetővé, hogy az IT&C területét is magukba foglalják. Ellenben városi tanácsos kollégáimmal karöltve erőfeszítéseket tettünk az infrastruktúra korszerűsítésére és fejlesztésére, nagy részt behozva a fentebb említett különbségből, s Románia egyik legkorszerűbb és átszervezettebb városává válva.

A Global Fórum alkalmával üzenetet tolmácsoltam a helyhatóságoknak: eljött az ideje annak, hogy a romániai helyi közhatóságok számára, az IT&C elsőbbséget élvezzen, 0 fokú elsőbbséggé váljon.

El kell kezdenünk a gazdasági fejlődés motorjaként tekinteni ezt a területet. Ma konkrét példákkal rendelkezünk a világ különböző részein levő városok megvalósításait illetően. A polgároknak és a magánszektornak az elektronikai eszközök révén nyújtott szolgáltatások már nem csak „a bürokrácia csökkentésének eszközei”. Habár hajlamos mindössze egy szószerkezetet képezni bármely nyilatkozatban vagy dokumentációban, vitathatatlan, kézzelfogható, gazdaság-, jövedelem- és munkahely-teremtő forrást képeznek.

Ami tennünk kell, hogy hatékony, együttműködő informatikai rendszerek kifejlesztése és gyakorlatba ültetése, a világ szakemberei által megkövetelt szabványoknak megfelelően. Polgárainknak és az üzleti környezetnek könnyen használható szolgáltatásokat kell biztosítanunk, amelyek kézenfekvőek legyenek, s amely szolgáltatások megkönnyítsék mindennapi életüket, nagyobb komfortszintet biztosítson számukra, mindezt teljes biztonságban.

A Digital Mureş stratégia révén kollégáimmal és a város tanácsadóival közösen korszerű helyi információs társadalom építését szándékozom elkezdeni, amely az általunk képviselt kétnyelvű közösséget szolgálja ki. Nemzetközi szinten példaértékű digitális várossá szeretnénk válni, állandó fejlődésben, fenntartott vonalat követve függetlenül a politikai tényezőtől.

Megpróbáljuk letenni ezen építmény alapkövét, a magánszférával, egyetemi környezettel, az egész világ tapasztalt tanácsadóival partnerségben. A beruházásokat vissza nem térítendő finanszírozás bevonzásával és a köz–magánpartnerség révén próbáljuk megvalósítani, olyképpen, hogy minél inkább tehermentesítsük a helyi költségvetést.

A Digital Mureş stratégia két komponenst foglal magába: az első a köz- és magánszolgáltatások korszerű infrastruktúrára vonatkozik, míg a második az orvosi informatikára szakosodott technológiai park építésére és fejlesztésére.

Miközben a köz- és magánszolgáltatások infrastruktúrája megtakarításokat eredményez, s a polgár és a magánszféra komfortját növeli, az „Orvosi informatikáért tudományos város” az ipari, a világszintű kutatás fejlesztéséhez járul hozzá, Marosvásárhelyen több ezer munkahelyet eredményezve.

Üzenetem a magán- és az egyetemi környezet felé: mi egy elképzeléssel jöttünk, a piac jóváhagyta, most Önöket várom, hogy megkeressenek és együtt építsünk. A polgármester kötelezettsége már megvan, várjuk a magán- és az egyetemi szektor vezetőinek elkötelezettségét.

Dorin Florea,

 Marosvásárhely polgármestere

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza

Alegeri2024 hu

buton MOL hu

buton program transport local hu

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton spclep
buton weekend hu
seretirgumures
dastgmures hu
buton dfltgm hu
buton prog sitpf hu

Újdonságok

BP hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton recomandari sezon estival hu
buton harta targu mures hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton puzcp hu
buton plan urbanistic general hu
Concurs CIPS hu 180
Banner PtaCuzaVodaHU 180
BannerMyCity - HU3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:914
Tegnap:1628
A héten:2542
A hónapban:25179
Összesen5096308