UCS Târgu Mureș

buton UCS

Calendarul evenimentelor

<<  Noiembrie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Oraș Digital European

banner orasdigital

Program operațional

proiecttgms

Bilete on-line

teatru

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia

Mărime text:

A fost construit între anii 1890-1893 de către arhitectul budapestan Kiss István. Lucrările de realizare a clădirii au fost efectuate de Sófalvi József şi Soós Pál din Tîrgu-Mureş. La 27 iunie 1893, au loc festivităţile de deschidere a muzeului, ocazie cu care Róth Károl, din partea Camerei de Comerţ din Budapesta, întocmeşte un prim catalog. Prezintă un plan echilibrat de formă aproape pătrată cu două rezalite: la stradă şi în curte printr-un corp secundar.

Echilibrată ca volum, clădirea este unul dintre cele mai reuşite exemple de clădiri neoclasiciste din oraş. Se remarcă frontonul triunghiular decorat cu sculpturi şi cele două nişe laterale ce adăpostesc câte o statuie ce reprezintă industria şi agricultura.Întreaga construcţie este caracteristică neoclasicismului, cu un stil sever de Renaştere italiană (partea de jos) şi unele elemente greceşti (frontonul decorat cu statui). Este primul muzeu de acest gen din Transilvania.

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Tîrgu-Mureş deţine valoroase colecţii de paleontologie, mineralogie, plante inferioare şi superioare, nevertebrate (melci, scoici, insecte indigene şi exotice), păsări, ouă, mamifere, schelete, trofee totalizând peste 62.000 piese.O parte din aceste colecţii sunt etalate în expoziţia de bază a muzeului care a intrat în circuitul public în 1988 şi este structurată pe următoarele sectoare tematice: bogăţii ale muzeului (minerale şi roci) paleontologie, flora şi fauna judeţului Mureş, ocrotirea naturii şi a mediului înconjurător. Celelalte piese sunt conservate în depozitele ştiinţifice ale muzeului.Exponatele de floră şi faună sunt prezentate într-o manieră modernă, pe principii ecologice (bioceneze, biogrupuri, diorame) cu scopul de a întregi ideea de unitate dintre organism şi mediu, şi de a conştientiza publicul de necesitatea protejării mediului ambiant.

Muzeul de Ştiinţele Naturii prezintă un univers aparte în care florile de mină, animalele din epoca preistorică a căror urme (fosilele) vorbesc despre trecutul îndepărtat al pământului.Bogăţia fosilelor şi a faunei din judeţul Mureş este prezentată prin expunerea celor mai importante grupe sistematice de plante şi animale, iar în continuare, într-o dioramă de mari dimensiuni sunt prezente patru ecosisteme naturale care îmbracă aspectul celor patru anotimpuri: un loc de câmpie, o zonă din Câmpia Transilvaniei, o pădure de foioase şi o pădure de conifere.

Muzeul mai deţine şi unul dintre cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume. O sală polifuncţională, aflată la etaj, face din această instituţie ştiinţifică un factor de implicare în aspectele impuse de contemporaneitate, organizându-se aici conferinţe, simpozioane, întâlniri tematice.

01,muzeul_sn
01,muzeul_sn
muzeu_st_nat2
muzeu_st_nat3
muzeu_st_nat4

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

buton MOL

buton BEC
lucrari stradale
buton bike track2

buton QA COVID19

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Noutăți

buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
banner_harta
ban siletina
locuri de munca

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:835
Ieri:899
Săptămânal:7097
Lunar:32333
Toate3286865