Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  Iulie 2024  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


Templul mare din Tîrgu-Mureş (str. Aurel Filimon nr. 23) a fost construit în anul 1900 de către fosta comunitate evreiască „Status Quo”, uniune desprinsă din comunitatea ortodoxă a evreilor transilvăneni din sec. XIX din fosta monarhie austro-ungară. A fost proiectat de către arhitectul Jakab Gartner din Viena iar unul dintre meşterii de marcă a fost Sóos Pal.

Templul prezintă în elevaţie un volum care prin masivitatea turlelor octogonale cu cupolete împreună cu turla mare cu rozete pe toată suprafaţa constituie un element de frumuseţe şi de ambient arhitectural. Marea rozetă centrală este amplasată deasupra a trei arce care formează porticul intrării principale. Stilul Templului are un caracter eclectic, dar acest lucru nu ştirbeşte unitatea compoziţiei şi valoarea arhitecturală a construcţiei. Interiorul este amplu, decorat expresiv cu rozete florale, profile dantelate, cupolete bulbate, cu elemente decorative de inspiraţie musulmană cum ar fi arcul de deasupra CHIVOTULUI. Ambianţa interioară aminteşte de o biserică catolică situată la intersecţia romanicului cu goticul şi barocul. În acest sens remarcăm elementele traforate ale balustradelor de la tribună, galeriile etajului, ca şi decoraţia inte­rioară în ansam­blu. La aspectul elevat al interi­orului contri­buie şi mobilierul aşezat în patru şiruri de bănci care se înscriu organic în structura de plan a parterului.

Templul mare din Tîrgu-Mureş se înscrie printre cele mai valoroase clădiri sub acest aspect arhitectural, fiind un element important din acest punct de vedere, chiar şi pe teritoriul Româ­niei. Capaci­tatea templului este de 522 de locuri dintre care 314 locuri la parter, pentru bărbaţi, şi 238 de locuri la balcon pentru fe­mei. Datorită faptu­lui că municipiul Tîrgu-Mureş a fost una dintre acele localităţi din Ardealul de Nord de unde au fost deportaţi evrei în lagărele de exterminare din Germania, pentru veşnica aducere aminte a fost plasat un monument de marmură albă, cu o placă comemorativă, situat în faţă în partea de răsărit a templului, alipit de peretele balustradei CHIVOTULUI.

Scris în ebraică, textul este tradus în limba română şi aminteşte, pentru eternitate următoarele lucruri: „Numărul Sfinţilor (martirilor) din oraşul nostru este de 5.943 şi piatra din zid strigă de durere şi tot poporul evreu deplânge exterminarea părinţilor noştri şi a celor dragi nouă care au fost sacrificaţi şi arşi la Auschwitz în anul 6704 (1944)”.Tot pentru aducere aminte, în holul de la intrare în marele Templu este plasată o placă comemorativă adusă de la Sovata, cu numele celor deportaţi din această localitate în aceleaşi lagăre de exterminare.

Datorită faptului că în decursul anilor clădirea a suferit acţiunea agenţilor externi, în anul 2000 s-au realizat lucrări de consolidare, conservare şi de decorare a interiorului, potrivit formulei iniţiale.

În Templu au loc manifestări comemorative dedicate jertfei celor ucişi, organizate de societatea civilă, membrii comunităţii supravieţuitori ai Holocaustului prezintă conferinţe, expuneri şi evocări legate de acest tragic eveniment.

01.templu_israelit
01.templu_israelit
sinagoga2
sinagoga3

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi
buton MOL

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:1116
Ieri:1658
Săptămânal:8047
Lunar:29722
Toate5193065