Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Calendarul evenimentelor

<<  Noiembrie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


Secolul XX năvălea tumultuos şi în procesul de modernizare a oraşelor, noi forme de expresie stilistică, noi tehnici de construcţie, printre care betonul armat, care simplifică posibilităţile de a construi, o multitudine de materiale noi care n-au mai fost folosite până acum la decoraţia clădirilor, cum ar fi fierul forjat. Un secol zbuciumat din punct de vedere artistic cu răsturnări de limbaj artistic care se succed cu rapiditate.

Acest secol debutează în Tîrgu-Mureş datorită unor personalităţi locale: primarul Bernardy György. Dacă în urmă cu patru sute de ani, Borsos Tamás iniţia construcţia cetăţii, primarul Bernardy avea de administrat o aşezare care crescuse, se dezvoltase, avea rang de oraş şi pentru acest lucru era nevoie de clădiri potrivite. În acest fel a început construcţia unei primării ai cărei arhitecţi au fost Komor Marcell şi Jakab Deszo, adepţi ai şcoli lui Lehner Odõn, unul dintre arhitecţii de marcă ai Ungariei din acel timp. Primăria a fost construită între anii 1905-1907.

În realizarea acestui monument arhitecţii s-au inspirat din primăriile apărute în timpul Renaşterii, cum ar fi primăria din Sienna. Din această cauză au realizat un turn cu ceas pe latura nordică, înalt de 60 m, o campanillă care putea fi văzut de departe.Stilul arhitectonic este seccesionul pe fondul unui limbaj decorativ recuperat din soluţiile originale ale arhitecţilor adepţi ai şcoli lui Lehner. O clădire potrivită funcţiei pe care trebuia să o îndeplinească, ideea de funcţional apare ca o noutate. Volumetria clădirii principale fără turn sugerează un cort, la intrarea în clădire există un portic cu un balcon, locul de unde primarul trebuia să se adreseze cetăţenilor.

Decoraţia faţadelor este elegantă într-un dialog simplu decorativ, pereţi simpli împodobiţi cu panouri de ceramică smălţuită reprezentând motive florale sau zoomorfe de inspiraţie populară. Frontoane diademice la cornişa acoperişului şi ţiglă smălţuită de Zsolnay la acoperiş, aranjată în motive geometrice.Cel mai caracteristic element compoziţional vertical rămâne companila, direct inspirată din forma turnurilor zvelte de clopotniţă ale bisericilor de lemn din Transilvania. De formă pătrată, turnul are logia mult ieşită pe console şi având stâlpi ce sprijină acoperişul piramidal ascuţit, în săgeată.

În interior, remarcăm mai multe elemente istoriciste formate din bolţi montate pe nervuri stelate ale marelui hol şi coloanele cu capitel composit ce le sprijină.Ansamblul holului şi al casei scărilor rămâne o dominantă renascentistă, în forme sinuoase simboliste. Caracteristice sunt îndeosebi cele trei elemente: lămpile de bolţi, banca de piatră şi parapetul scării. Decorul curbiliniu spiralat apare şi în vitraliile originale ale primăriei, ele vădind inspiraţia din domeniul ţesăturilor populare. Interiorul cu încăperi diverse în funcţie de destinaţie, bineînţeles cu o impozantă sală de consiliu, fac ca şi astăzi, când a primit noi atribuţii adăpostind Prefectura şi Consiliul Judeţean, să fie o clădire eficientă şi impunătoare.

padm1
DSC03083
DSC03085
padm1
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi
buton MOL
buton masuri covid19

Evenimente

patinoar2021 s

Noutăți

buton ghiseu online impozite taxe
buton birou unic
buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton mobilepay
buton plateste taxe online
buton cinema arta
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures
buton program transport local

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:586
Ieri:871
Săptămânal:3496
Lunar:1457
Toate3850773