Calendarul evenimentelor

<<  Februarie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Oraș Digital European

banner orasdigital

Program operațional

proiecttgms

Bilete on-line

teatru

Ordine și siguranță

180x150

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

Mărime text:

 

Dr. Dorin Florea, iniţiatorul celei dintâi reuniuni a primarilor, pe tema reorganizării administrativ-teritoriale şi a descentralizării:

 

„Să participăm, împreună, la o construcţie administrativă nouă, care ne priveşte în egală măsură!”

 

Un subiect de interes public general, plasat, din păcate, nu de puţine ori, în sfera discuţiilor, interpretărilor şi speculaţiilor politicianiste sterile – reorganizarea administrativ - teritorială şi descentralizarea deciziei administrative a constituit tema dezbaterilor de joi, 18 august, de la Palatul administrativ, în cadrul întâlnirii iniţiate de  dr. Dorin Florea, cu primarii din judeţ, reuniune la care au participat, de asemenea, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate mureşene.

În deschiderea dezbaterilor, prefectul judeţului, dr. Marius Paşcan a remarcat, „cu mâhnire”,  că o parte dintre primari nu au răspuns invitaţiei, supunându-se, în schimb, ordinelor politice ale conducerilor partidelor din care fac parte. „Faptul nu mă miră, dimpotrivă, cunoscând dezinteresul, reaua-voinţă şi lipsa de implicare a politicienilor în această chestiune,m-aş fi mirat dacă acest ordin de a absenta de la discuţii nu ar fi fost trasat”, a comentat, la rândul său, primarul dr. Dorin Florea.

În cuvântul său, primarul municipiului a arătat că actualul context local, regional, naţional şi european este propice pentru luarea unor decizii importante pentru administraţiile locale, care pot şi trebuie să aibă putere de decizie în privinţa nevoilor comunităţilor pe care le reprezintă. Pe plan regional, colaborarea strânsă şi coerentă între comunităţi ce au interese comune asigură succesul unor proiecte economice şi culturale de anvergură. „Tăvălugul regionalizării a pornit şi nu mai poate fi oprit. Trebuie să înţelegem că reorganizarea administrativ - teritorială  se va petrece, că subiectul trebuie abordat cu luciditate şi responsabilitate, fără partipriuri, iar judeţul trebuie să fie pregătit să promoveze iniţiative care să-l avantajeze”, a subliniat dr. Dorin Florea.

Iniţiativa primarului Tîrgu-Mureşului  are la bază realitatea istorică potrivit căreia în toate timpurile administraţia locală a fost organizată în funcţie de realităţile comunităţilor, astfel încât deciziile locale să vină în sprijinul nevoilor acestora, şi nu să genereze nevoi * Din cele 102 primării existente în judeţul Mureş, la ora actuală, unele nu-şi pot acoperi nevoile proprii astfel încât se impune să fie ajutate în obţinerea fondurilor de care au nevoie, fie că e vorba de bani de la Guvernul României sau din fonduri europene*  Reorganizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un demers ce oferă judeţului Mureş posibilitatea de a deveni un important pol de dezvoltare. Este şi un test pentru politicieni, care pot să demonstreze că, într-adevăr, interesele mureşenilor sunt mai presus de cele politice sau personale. „Este, pe de altă parte, momentul  ca sloganurile ieftine şi partipriurile unor actuali preşedinţi de consilii judeţene să fie taxate drept ceea ce sunt: manifestări de rezistenţă la schimbare, în funcţie de interese politice individuale sau de grup”, a subliniat primarul municipiului Tîrgu-Mureş.

Dr. Florea a prezentat, în continuare, principiile descentralizării, sub cele trei aspecte: patrimonial („să nu stai cu mâna întinsă la consiliul judeţean), decizional şi financiar, criticând nepotismul, clientelismul, mediocritatea şi populismul ce caracterizează, din păcate, discursul şi activitatea unor politicieni. „Fiţi insistenţi, fără rezerve, în a aduce decizia la nivel local, aproape de cetăţean!” este îndemnul adresat primarilor mureşeni.

Pledând pentru o regiune puternică din punct de vedere economic şi social, alcătuită din judeţele: Braşov, Covasna, Mureş, Harghita, Alba şi Sibiu,având capitala la Tîrgu-Mureş,  dr. Dorin Florea a prezentat avantajele acestei opţiuni: mediu economic şi universitar, resursele umane, infrastructura, transportul, existenţa unor instituţii cu acoperire teritorială, a unui aeroport internaţional, interesul manifestat de IBM în crearea unui centru de cercetare ştiinţifică etc. „Vă reamintesc, domnilor primari, că, deşi deţinem 80% din resursele de gaz metan, neimplicarea şi indiferenţa politicienilor locali a făcut ca Mediaşul, nu Tîrgu-Mureşul să devină capitala gazului. Printr-o atitudine de indiferenţă la vremea respectivă (începutul anilor 90), situaţia s-ar putea repeta”.

În luările de cuvânt, participanţii la reuniune au salutat iniţiativa organizării acestei dezbateri („o adevărată lecţie de drept administrativ”, conform unui vorbitor), cei prezenţi convenind asupra continuării şi aprofundării problematicii abordate, sens în care s-a decis formarea unor grupuri de lucru alcătuite din specialişti din cadrul administraţiilor publice locale, participarea, în comun, la elaborarea unor proiecte legislative în materie, continuarea discuţiilor cu ministerele pentru identificarea domeniilor în care descentralizarea deciziei se impune şi poate fi rapid adoptată (Ministerul Culturii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Mediului şi Pădurilor – considerat, pe departe, drept cel mai centralist – Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri etc.) , astfel încât  administraţiile publice locale să nu mai fie nevoite să recurgă la „pixul ministrului” în luarea unor decizii la nivel local.

Descentralizare înseamnă a pune în ecuaţie autoritatea locală şi cetăţeanul, nu mâna întinsă la consiliul judeţean –  este, în esenţă, concluzia reuniunii de joi, prima de acest gen, în ciuda absenţelor… motivate politic.

                                                                                Biroul de presă al primăriei

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

buton MOL

buton bike track2

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Noutăți

buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
banner_harta
ban siletina

 

Proiecte. Strategii

Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw
locuri de munca

SIS II

sis2 

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

e-Romania

sis2 

Wikipedia:

wikipedia

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:402
Ieri:771
Săptămânal:9345
Lunar:25170
Toate3032325