Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  Ianuarie 2023  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia
 
Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Tîrgu Mureş pentru perioada 2013-2020

1. Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă – PAED – al Municipiului Tîrgu Mureş pentru perioada 2013-2020

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă a Municipiului Tîrgu Mureș – PAED 2013-2020, realizat cu sprijinul Agenției Locale a Energiei Alba și aprobat prin HCL nr.156 din 20. 12.2012, este un document cheie care defininește politicile energetice ale administrației publice locale pentru perioada 2013-2020, cu scopul reducerii emisiilor de CO2 pe întreg teritoriul municipiului,  ținta maximă estimată de reducere a emisiilor de CO2 pentru Municipiul Tg. Mureș este de 20,5% în 2020 faţă de anul de referinţă 2004, și este integrat în perspectivele strategice stabilite prin "Strategia energetica a Municipiului Tirgu-Mureș pentru perioada 2012-2025" elaborată în anul 2011.


2.  Raport de implementare a Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă PAED2013-2020 a Municipiului Tîrgu - Mureș, pentru perioada 2013-2015 

Conform ghidului ,, Orientări pentru întocmirea rapoartelor referitoare la planurile de acţiune privind energia durabilă şi la monitorizare", se impune monitorizarea continuă a implementarii acțiunilor din PAED, a emisiilor de CO2 și a rezultatelor obținute în urma lor și periodic, la 2 ani , respectiv 4 ani,  realizarea unei evaluări și trimiterea unui raport de implementare  a acțiunilor și  inventarul emisiilor către Comisia Europeană, la Oficiul Conventiei Primarilor, pe site-ul  www.conventiaprimarilor.eu
Evaluarea periodică determină implicit regândirea unor acțiuni, deci la o actualizarea a PAED. Este posibil ca unele acțiuni sa nu mai fie actuale/necesare/fezabile și să apară altele noi, cu un mai mare impact, în reducerea emisiilor de CO2. Acțiunile noi pentru perioada 2016-2020 sunt propuse atât în raportul de implementare, cât și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Tg.- Mureş - SIDU 2016-2020.


3. Strategia energetică a Municipiului Tîrgu Mureș pentru perioada 2012-2025

Scopul Strategiei energetice a municipiului Tg.Mureş pe perioada 2012– 2025, este de a eficientiza consumurile de energie şi de a oferi o alternativă marilor şi micilor consumatori de energie din surse epuizabile, în vederea obţinerii unui consum raţional de energie prin retehnologizare şi utilizarea eficientă a diferitelor surse de energii regenerabile, existente la nivelul municipiului.
Strategia energetică a municipiului Tg.Mureş pe perioada 2012– 2025 cuprinde următoarele:

1. Punctarea obiectivelor strategice ale UE, a celor naţionale şi trasarea unor propuneri pentru cele locale, astfel încât să fie integrate în cadrul general
2. Evaluarea principală a surselor de energie regenerabilă la nivel naţional şi stabilirea potenţialelor de resurse de energie regenerabilă pe plan local
3. Posibilităţi de realizare a obiectivelor strategice locale propuse.

Ca parte a Strategiei energetice a municipiului Tg.Mureş pe perioada 2012– 2025 este şi Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă – PAED, elaborat în baza metodologiei propuse de Convenţia Primarilor şi reprezintă un document programatic, care promovează eficienţa energetică,  producerea şi utilizarea de energie curată  şi de creare, promovare şi implementare la nivelul autorităţii locale a politicilor energetice durabile şi creşterea rolului acestora în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.


4. Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC)

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) reprezintă documentul de angajament al administrației publice locale Târgu Mureș, în scopul reducerii emisiilor de CO2 pe întreg teritoriul municipiului, conform țintelor voluntar asumate prin aderarea să la inițiativa europeană Convenția Primarilor pentru Energie și Climă.

În 2021, prin Hotărârea nr. 66 din 25.03.2021 privind aderarea Municipiului Târgu Mureș la ,,Convenția Primarilor pentru Climă și Energie" (2030),  Municipiul Târgu Mureș a aderat la noile obiective ale Convenției Primarilor privind Energia și Climă. Noua formă a Convenției Primarilor a fost lansată în scopul extinderii cadrului de planificare energetică durabilă până în anul 2030. Prin angajamentul transmis de Municipiul Târgu Mureș, obiectivul asumat în cadrul Convenției este acela de reducere cu 40% a emisiilor de CO2 până în anul 2030, față de anul de referință 2004.

Semnatarii primei Convenții a Primarilor, care abordează doar măsurile de energie și adaptarea la schimbărilor climatice, s-au angajat să pregătească și să pună în aplicare un Plan de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED) înainte de 2020. Semnatarii noii Convenții a Primarilor privind Clima și Energia se angajează acum să pregătească și să implementeze Planul de Acțiune privind Energia Durabilă și Clima (PAEDC), care să abordeze atât atenuarea, cât și adaptarea la schimbările climatice înainte de 2030.

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) a fost aprobat prin Hotarărea nr. 236 din 29 06 2023 și încărcat  în platforma Convenției Primarilor ( CoM).

https://eu-mayors.ec.europa.eu/en/signatory/14897

 



cu 

stema 4 aurban

 

ATELIERUL URBAN DE PEISAGISTICĂ „CURTEA ORAŞULUI”

Sesiunea de primăvară 2012 – amenajarea terenurilor aferente unor unităţi de învăţământ

 

În urma unei serii de întâlniri organizate de către Primăria Tîrgu Mureş prin Direcţia Arhitect Şef în colaborare cu Administraţia Domeniului Public, Administraţia Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi şi Serviciul Investiţii, Reparaţii Şcoli, Biserici şi Spitale, specialiştii voluntari participanţi la sesiunea de primăvară a Atelierului Urban de Peisagistică „Curtea Oraşului” au elaborat 4 proiecte de amenajare a terenurilor aferente a patru unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”, Gimnaziul „Al. Ioan Cuza”, Gimnaziul „George Coşbuc” şi Gimnaziul „Romulus Guga”.

Propunerile de amenajare s-au adaptat nevoilor specifice fiecărei şcoli, nevoi care au fost identificate în urma discuţiilor cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu elevii. Soluţiile pentru amenajarea terenurilor de sport şi de joacă sunt în acord cu legislaţia privind protecţia utilizatorului. Intervenţiile recomandate acordă posibilitatea implicării elevilor în realizarea unora dintre amenajări şi întreţinerea lor. În acest fel se contribuie la responsabilizarea şi dezvoltarea creativităţii copiilor prin activităţi cum ar fi alegerea plantelor, plantarea acestora în vase pregătite special în acest sens şi îngrijirea lor în decursul unui ciclu de învăţământ sau vopsirea în diverse culori a unor suprafeţe anoste. Alte idei urmărite de proiectanţi au fost de a asigura mai multă verdeaţă şi umbră pentru terenurile de sport şi zonele frecvent utilizate de elevi, precum şi mai multe spaţii de şezut, de a reda mai multă intimitate zonelor utilizate de elevi în funcţie de categoria de vârstă sau de activitatea prevăzută în spaţiul respectiv.

Ultima întâlnire care a avut loc în cadrul acestei serii de întâlniri, organizată în data de 25 aprilie 2012 la sediul Primăriei, s-a desfăşurat în prezenţa directorilor şi reprezentanţilor unităţilor de învăţământ, în intenţia de a asigura implicarea şi suportul acestora.

Proiectele vor putea fi vizualizate pe site-ul Primăriei www.tirgumures.ro, implementarea acestora urmând să se facă în decursul acestui an.

 

Proiect Gimn Al. Ioan Cuza

01-Plan Existent

02-Plan Propunere

03-3D


Proiect Scoala Romulus Guga
 
 
 
 
 
 

 

cu

Începând cu 24 Martie 2011, în cadrul primăriei se organizează prin Direcţia Arhitect Şef, împreună cu Administraţia Domeniului Public şi Administraţia Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi – servicii ale Municipiului Tîrgu Mureş, un Atelier Urban de Peisagistică pe care iniţiatorii l-au numit „Curtea Oraşului”. Acest atelier se doreşte a fi un catalizator al energiei şi talentului unor specialişti tineri sau a celor mai experimentaţi,  în cadrul căruia diverse zone ale spaţiului public tîrgumureşean să fie replanificate pentru a fi redate locuitorilor ca spaţii eficiente şi atrăgătoare.

La primul demers s-au ales trei areale cu locuinţe colective: în  zona străzii Petru Dobra, o altă zonă cuprinsă între str. Rămurele şi Cutezanţei, şi o alta în lungul Bdului 1 Decembrie 1918. La regândirea spaţiilor publice s-a ţinut cont de doleanţele asociaţiilor de proprietari, având totodată ca scop eficientizarea circulaţiilor pentru maşini şi pentru pietoni, a spaţiilor de parcări aferente zonelor de locuinţe, organizarea arealelor verzi, a unor spaţii de joacă, precum şi unor mici zone de odihnă. Demn de menţionat este faptul că, în urma acestui proces, au rezultat un număr mai mare de parcări şi  suprafeţe mai mari de spaţii verzi decât în varianta existentă, acest lucru fiind posibil datorită regândirii minuţioase a unor spaţii ineficient organizate înainte.

Oraşele europene care pun un accent deosebit pe integrarea spaţiului natural în citadin utilizează,acolo unde este posibil, materiale prietenoase faţă de natură pentru a facilita absorbţia apei pluviale direct în pământ sau a căldurii excesive pe timpul verii. În acelaşi scop ne-am propus să folosim materiale cu permeabilitate crescută a suprafeţelor ocupate cu parcări, cum ar fi dale înierbate sau alte materiale cu rezultate asemănătoare. Acolo unde terenul a permis, specialiştii au profitat de denivelările acestuia pentru a oferi copiilor obiecte de joacă animatoare specifice pentru zonele accidentate. Ca materiale dendro- floricole se vor folosi specii crescute în serele primăriei, iar mobilierul urban disponibil este cel de pe piaţă, având un raport bun preţ – calitate.

Ne  declarăm deosebit de încântaţi de disponibilitatea  celor aproximativ 15 specialişti în arhitectură, peisagistică şi horticultură care au participat până în prezent la atelier alături de echipa primăriei şi intenţionăm să continuăm colaborarea pentru reproiectarea şi reamenajarea unor noi amplasamente.
 
 Proiect Bulevardul 1 Decembrie 1918
1. Prezentare proiect
 
Proiect Str. Petru Dobra
1. Prezentare proiect
 
3. Proiect Str. Ramurele
 

 

3
stema 4 aurban
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

Alegeri2024

buton MOL

 

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:19
Ieri:1859
Săptămânal:6509
Lunar:35216
Toate5032643