Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  August 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
272830  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia
MEDIUL DE AFACERI



 

Dr. Dorin Florea, primarul Municipiului Tîrgu-Mureş: „Strategia Mureş Digital înseamnă pe de o parte eficiență, economii pentru cetățean şi administrație, finanțări nerambursabile, iar pe de altă parte atragerea de investitori de primă mărime în zona Mureş, respectiv crearea a mii de locuri de muncă.”

Pe data de 9 decembrie, lideri ai sectorului public şi privat, se vor întâlni în Tîrgu-Mureş pentru a demara  discuțiile pe marginea viziunii municipalității privind strategia sectorială “Digital Mureş 2010” .

La 10 ani de mandat, primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dr. Dorin Florea, anunţă intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare locală. Prima etapă a însemnat, pe de o parte, dezvoltarea unei infrastructuri locale minimale, iar pe de altă parte închegarea unui mediu inter-etnic sănătos, elemente care constituie baza de pornire pentru atragerea de investiţii importante, construcţia unui mediu de afaceri solid, dezvoltarea mediului academic şi specific medical.

Viziunea municipalităţii presupune dezvoltarea unui sistem de servicii publice moderne, interoperabile, atât publice cât şi private, care să genereze economii substanţiale pentru cetăţean, mediul de afaceri si administraţie. Pe de altă parte, viziunea se referă la construcţia unui parc tehnologic specializat pe cercetare şi informatică medicală, o zonă de afaceri care să genereze mii de locuri de muncă şi să contribuie la dezvoltarea sectorului medical, farmaceutic şi corelat informatic.

Dupa un an de pregătiri, se prefigurează un set de acţiuni de mare succes

Municipalitatea şi-a prezentat viziunea în cadrul Global Forum 2009, când primarul Dr. Dorin Florea a susţinut o amplă prezentare în faţa a peste 400 specialişti şi experţi din întreaga lume, arătând rolul tehnologiei informaţiei relaţionat dezvoltării şi creşterii economice, din perspectiva administraţiei locale. Mesajele pozitive venite în urma acestui eveniment din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, a mediului privat, academic şi a societăţii civile, a validat în termeni generali viziunea prezentată şi au constituit baza acţiunilor următoare, până în prezent.

Impreună cu echipa desemnată, compusă din reprezentanţi ai municipalităţii şi condusă strategic de către reprezentanţii Items International, au fost demarate, la nivel politic si privat, discuţii şi consultări cu principalele entităţi care ar putea să devină parteneri sau să susţină transformarea viziunii în strategie, respectiv în planuri concrete de acţiuni. Timp de un an au fost organizate diferite întâlniri care au culminat cu invitaţiile adresate municipalităţii şi onorate în luna noiembrie în Washington de către Universitatea George Washington, USTDA, US Department of Commerce, Banca Mondială, precum şi de către alte organizaţii private precum IBM Research, Oracle sau HP.

Acţiunile pe marginea Digital Mureş au generat deja, indirect, un proiect important european

În paralel cu demersurile pentru Digital Mureş, responsabilitatea municipalităţii, susţinută în permanenţă şi direct de către primarul Dorin Florea, a determinat interesul unor parteneri din spaţiul Uniunii Europene pentru implicarea municipiului în proiecte bazate pe fonduri nerambursabile, în valoare totală de 3 milioane Euro.

Astfel, imediat dupa Global Forum 2009, prin intermediul consultantului Items International, Tîrgu-Mureş a fost implicat într-un proiect important, alături de municipalităţile din Issy-Les-Moulineaux, Manchester şi Bruxelles. Proiectul EPIC se află in ultimă fază de evaluare la nivelul Comisiei Europene şi dacă va fi declarat câştigător (în luna decembrie 2010), va atrage municipalitatea în linia întâi a oraşelor Europene partenere. Vizibilitatea câştigată va contribui semnificativ la promovarea municipiului Tîrgu-Mureş în rândul potenţialilor investitori, în legătură cu parcul tehnologic pentru cercetare şi informatică medicală.

În aceeaşi perioadă, municipalitatea a câştigat şi alte proiecte bazate pe fonduri nerambursabile, prin intermediul programelor desfăşurate la nivelul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cât şi la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Un sistem modern de servicii publice şi private

Sistemul de servicii publice avut în vedere, presupune dezvoltarea sau modernizarea unui număr nedefinit de subsisteme informatice la nivel local, interoperabile, în rândul tuturor instituţiilor, organizaţiilor, companiilor, organizaţiilor financiar-bancare prin care să fie oferite cetăţenilor şi mediului privat servicii bazate pe mijloace moderne electronice.

Astfel, prin realizarea de economii la nivelul fiecărui sistem, prin eficientizarea şi fluidizarea fiecărei acţiuni, prin posibilitatea de extindere si înglobare a oricărei aplicaţii noi, sistemul va genera per total economii însemnate, măsurate în procente din bugetul total al municipalităţii, respectiv sesizabil semnificativ si la nivelul bugetului cetăţeanului.

Sistemul se bazează atât pe elemente clasice cât şi pe un sistem smart-card, de ultimă generaţie, care va permite autentificarea utilizatorilor pe baza unei „chei unice”, semnătura electronică în variantă calificată şi efectuarea de plăţi în oricare dintre subsistemele dezvoltate de administraţie sau mediul privat.

Tehnologie nouă, în premieră mondială, la Tîrgu-Mureş

Prezentarea sistemului bazat pe autentificarea cu smart-card-uri a determinat atragerea interesului celei mai importante organizaţii mondiale, Visa, pentru a colabora cu primăria în vederea emiterii in comun (cobrandării) unui card pentru servicii locale public-private.

Asumarea responsabilităţii de către primarul Dorin Florea, precum şi semnalele pozitive venite din întreaga lume pe marginea viziunii prezentate, a determinat Visa nu doar să îşi manifeste sprijinul, ci şi să arate intenţia de a  lansa o nouă tehnologie, în premieră mondială la Tîrgu-Mureş. Prezentarea Visa care va avea loc în data de 9 decembrie este aşteptată cu un deosebit interes.

Din punct de vedere strategic, implementarea unei noi tehnologii, în premieră mondială, va contribui nu doar la eficientizarea şi eliminarea birocraţiei, ci şi la impunerea oraşului Tîrgu-Mureş ca un nume recunoscut pe piaţa internaţională de specialitate.

Cetăţeanul în centrul atenţiei, consultat în actul de decizie – una dintre sutele de aplicaţii disponibile

Sistemul propus va fi dezvoltat în Tîrgu-Mureş, care va avea la bază un smart-card şi semnătura electronică şi va permite municipalităţii să se consulte în permanenţă cu cetăţenii, mediul de afaceri şi mediul academic în legătură cu actele de decizie la nivel local.

Dr. Dorin Florea, primarul Municipiului Tîrgu-Mureş: „Consultarea publică este echivalentul unui referendum local. Prin dezvoltarea sistemului de consultare publică, ca subsistem al implementărilor ce vor fi realizate, vom putea consulta cetăţenii oricând, pentru orice problemă, fără a cheltui banii publici. Cu alte cuvinte, vom putea oricând să consultăm populaţia pe teme de interes public. Orice cetăţean care are acces la internet sau dacă nu are prin infochioşcuri amplasate în spaţiul public, se va autentifica pe baza semnăturii electronice şi va putea răspunde la întrebările din partea administraţiei. Mai mult, vor putea fi organizate consultări cu diferite grupuri profesionale, de exemplu doar cu cadrele medicale sau doar cu studenţii sau doar cu pensionarii etc. O astfel de acţiune, prin mijloace clasice, ar fi practic imposibilă, deoarece organizarea unui referendum local presupune costuri de milioane.”

Primul parc tehnologic specializat pentru cercetare şi  informatică medicală

Sistemul informatic este doar o latură a strategiei Mureş Digital. O altă latură, fără o legătură directă cu sistemul informatic, o constituie dezvoltarea primului parc tehnologic specializat pentru cercetare şi informatică medicală.

Având în vedere specificul şi avantajele oferite de municipiul Tîrgu-Mureş, atragerea de investiţii trebuie corelată ramurilor recunoscute la nivel naţional -  învăţământ superior şi sector medical. În acest sens, o abordare cu mari şanse de succes nu o poate constitui de cât dezvoltarea unui parc tehnologic axat pe zona medicală şi informatică. Raportat la ce există astăzi în lume, la domeniile de viitor, primarul Dorin Florea  împreună cu consultanţii internaţionali au ajuns la concluzia că municipiul Tîrgu-Mureş poate deveni un „oraş ştiinţific pentru cercetare şi informatică medicală”.

Această abordare a atras interesul tuturor companiilor multinaţionale consultate, a diferiţilor reprezentanţi ai Comisiei Europene, experţi din diferite domenii relaţionate la medicină şi informatică, precum şi la nivelul unor finanţatori cum ar fi USTDA sau Banca Mondială.

Dezvoltarea unui parc tehnologic pe domeniul informaticii medicale ar putea însemna atragerea în Tîrgu-Mureş a celor mai importante companii multinaţionale care activeaza pe aceste domenii. Indirect pentru municipiu ar însemna înfiinţarea a mii de locuri de muncă, atât în zona de cercetare cât şi pentru partea de administrare a zonei de afaceri şi rezidenţiale. Pentru Tîrgu-Mureş, parcul tehnologic ar însemna o oportunitate fără precedent, o garanţie privind un viitor sigur şi prosper al cetăţenilor săi, precum şi al mediului de afaceri local.

Municipalitatea construieşte, împreună cu mediul privat, dupa modelul Issy-Les-Moulineaux

Viziunea primarului Dorin Florea a fost în mare validată în cadrul tuturor discuţiilor şi întâlnirilor avute în ultima perioadă cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai mediului privat şi academic, ai societăţii civile. Cu toate acestea, municipalitatea este conştientă de dimensiunea, complexitatea şi provocările strategiei Digital Mureş.

În acest sens, pentru un cât mai sigur succes, primăria Tîrgu-Mureş a decis să colaboreze cu o municipalitate care a demonstrat deja că a pus la punct şi a implementat o strategie asemănătoare, având ca parteneri companii de consultanţă specializate pe acest domeniu.

Oraşul Issy-Les-Moulineaux din Franţa a fost ales ca model pentru dezvoltarea oraşului ştiinţific

Tîrgu-Mureş, iar in acest sens primăria a decis să lucreze împreună cu Items International, consultantul municipalităţii din Issy. În ultimul an toate discuţiile strategice au fost coordonate de către reprezentantul Items în România, au fost organizate numeroase întâlniri, precum şi o vizită de lucru în Issy-Les-Moulineaux, la invitaţia primarului Andre Santini. De remarcat faptul că, la o populaţie de 70.000 locuitori, în Issy au fost create 90.000 locuri de muncă.

Unul dintre principiile de bază învăţate de la Issy şi care vor fi aplicate de către primăria Tîrgu-Mureş este colaborarea în regim de parteneriat cu potenţialii investitori pentru dezvoltarea oraşului, respectiv pentru crearea parcului tehnologic şi a zonei aferente rezidenţiale. Orice plan, orice decizie, orice iniţiativă vor fi prezentate mediului de afaceri si mediului academic pentru a fi validate, ulterior fiind prezentate consultantului primăriei pentru a fi integrate. Acest principiu constituie o garanţie pentru investitori că oraşul ştiinţific se dezvoltă pentru a le satisface nevoile şi a le asigura dezvoltarea în viitorul apropiat şi îndepărtat.

Finanţări bazate pe fonduri nerambursabile şi parteneriate public-private

Municipalitatea Tîrgu-Mureş va folosi instrumente „inteligente” de finanţare prin care va degreva bugetul local de majoritatea eforturilor financiare necesare punerii în practică a strategiei Digital Mureş.

În acest sens, parteneriatul public-privat va constitui instrumentul principal de finanţare, urmat de programele de finanţare ale Comisiei Europene sau alte programe care implică fonduri nerambursabile. Astfel, municipalitatea va efectua doar cheltuieli referitoare la studii de prefezabilitate si promovare a proiectelor spre potenţialii investitori. Deşi în mod normal studiile de prefezabilitate si fezabilitate sunt suportate de autoritatea publică, municipalitatea împreună cu consultanţii săi a facut demersuri pentru a găsi finanţatori inclusiv pentru aceste acţiuni.

Astfel, în Washington şi cu sprijinul ambasadei SUA, Tîrgu-Mureş a demarat discuţii cu USTDA şi cu Banca Mondială pentru a identifica modalităţi de finanţare, inclusiv a studiilor de fezabilitate.

9 decembrie, ziua în care incep consultările pentru finalizarea strategiei Digital Mureş

Data de 9 decembrie marchează ziua în care viziunea Digital Mureş, validată în termeni generali, va începe să fie discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri,  mediul academic şi societatea civilă pentru a fi transpusă intr-un document strategic.

Cu această ocazie, în Tîrgu-Mureş este organizată o întâlnire la care vor participa reprezentanţi ai unor companii multinaţionale din România, ai mediului academic, aparatului administraţiei şi ai societăţii civile. Vor fi prezentate punctele cheie ale strategiei, vor fi discutate şi dezbătute aspecte privind succesul acestei acţiuni de anvergură.

Şi-au anunţat deja interesul, suportul şi/sau participarea atât reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, cât şi ai unor companii care activează în sectorul IT&C, financiar, servicii şi sănătate.  Printre participanţi se regăsesc: Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii; Valerian Vreme şi Marius Fecioru, Ministrul şi Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale; Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM; Adrian Apolzan, Preşedintele Asociaţiei pentru Plăţi Electronice; reprezentanţi ai Ambasadei SUA, USTDA; reprezentanţi la nivel managerial ai companiilor IBM, HP, Oracle, HP, Edenred, General Electrics, Alcatel, etc. precum şi o delegaţie internaţională a Visa.

De asemenea, reprezentanţi şi colaboratori importanţi ai municipiului Tîrgu-Mureş în cadrul Administraţiei Centrale vor fi alături de invitaţi – domnul Bogdan Savonea, expert internaţional în cadrul Ministerului Comunicatiilor şi Societăţii Informaţionale, Şef al Cabinetului Secretarului de Stat şi domnul Ovidiu Moldovan, consilier al Ministrului Administraţiei şi Internelor.

Alături de participanţi, la întâlnirea din 9 decembrie sunt aşteptaţi liderii mediului academic şi de afaceri din Tîrgu-Mureş, conducătorii aparatului administrativ local şi ai mass-media.

Mai multe informaţii:

Pentru mai multe informaţii, începând cu 9 decembrie, vă rugăm să consultaţi www.digitalmures.com sau puteţi intra în legatura cu echipa Digital Mureş prin intermediul reţelelor sociale.

Vizualizări: 5674

 

 

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

Alegeri2024

buton MOL

 

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:1550
Ieri:1641
Săptămânal:6181
Lunar:34888
Toate5032315