Eseménynaptár

<<  Július 2019  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Európai digitális város

banner orasdigital

Operációs program

proiecttgms

Online jegyek

teatru

Rend és biztonság

180x150

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

Mărime text:

 

A helyi tényezők komoly és felelősségteljes politikai határozatát igénylő nagyszabású projekt veszi kezdetét jövő év januárjában, közölte dr. Dorin Florea polgármester a december 6-i, keddi sajtótájékoztatón.

A projekt a metropolitán övezet új nézőpont szerinti átrendezésére vonatkozik, s egy erős közigazgatási központ létrehozását tartja szem előtt, első szakaszban Marosvásárhely köré a következő helységeknek való polarizálásával: Marosszentanna, Marosszentkirály, Nyárádtő, Keresztúr, Dózsagyörgy, Koronka, Jedd és Marosszentgyörgy.

Marosvásárhely megyei jogú város lakosságának 151 ezerről 129 ezerre való csökkenése (a 2012 októberi népszámlálás előzetes adatai szerint), a város fejlődési területének leszűkülése a környező közösségek miatt – amelyek fejlődése gyakran kaotikus a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt –, ezen övezetek gyerekek oktatási nehézségei, akiknek családjai marosvásárhelyi kollégiumokat és egyetemeket szemeltek ki, a hiányos szállítás, a nem megfelelő közszolgáltatások, a munkahelyek problémája, a kerülőutak hiánya néhány azon érvek közül, amelyek ezen kezdeményezés meghozatalára késztették a város elöljáróját. „Történelmi időszakot élünk, amelyben ez a döntés szükségessé válik, s egyúttal a közigazgatási átszervezés felé tett lépést jelenti. Feltétlenül szükséges az ezen közösségek bevonzására vonatkozó referendum sürgős megvitatása. Azok helységek, amelyek képtelenek az önálló fejlődésre, egy erős központ körül foroghatnak, egy közös haszon érdekében. Azonban, Marosvásárhelynek a lakosság számának csökkenése miatt „második kategóriába” való sorolása a municípium erejének hiányához vezet a regionális projektek megközelítését, illetve a régió fővárosaként való fenntartását illetően, a várható területi-közigazgatási átszervezés kontextusában”, mutatott rá Dorin Florea polgármester.

A terv gyakorlatba ültetése céljából – amely a város területének 5000 hektárról 29000 hektárra való növekedéséhez vezetne – Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala egy megfelelő helyiséget fog kijelölni, amely szükséges felszereléssel lesz ellátva, és szakértőket fog rendelkezésre bocsátani, hogy kizárólag olyan külvárosi programokkal foglalkozzanak, amelyek a közlekedési infrastruktúrát, közszolgáltatásokat (közhasznosságok, utak, terelőutak,  a Marosvásárhelyi Repülőtér közúti megközelíthetőségének biztosítása Szászrégenből), a szállításra vonatkozó terveket, az oktatást, egészségügyet, munkahelyeket célozzák.

Ugyanakkor célul tűzték ki a közszolgáltatásokra vonatkozó illetékek, adók és a közszállítási költségek felére csökkentését egy 5 éves időszakra.

A projektet megvitatják  az akadémiai környezet, a civil társadalom képviselőivel, szociológusokkal, építészekkel, majd előterjesztik a 8 helység helyi tanácsához, valamint Marosvásárhely Municípium Helyi Tanácsához, hogy támogassák ezek erős közigazgatási egységbe való gyűjtését.

Dr. Dorin Florea véleménye szerint, Marosvásárhely ily módon egy korszerű és hatékony közigazgatási központ mellett, ihlet elemet jelentene Segesvár és Dicsőszentmárton municípiumok számára.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza

Dátum és idő

Kedd, 23 Július 2019
21:35:39

Újdonságok

buton parcare
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
ban_webcam
banner_harta
ban siletina

 

Projektek. Stratégiák

Banner POCA
BannerMyCity - HU3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw
banner iaz.fw
locuri de munca hu

SIS II

sis2 

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

e-Romania

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Astazi:861
Ieri:986
Saptamanal:1847
Lunar:17486
Mind2812846