Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  Aprilie 2024  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


 

Nr.21103/705 din 25.04.2013

INFORMARE PUBLICĂ

privind proiectul “Creare stradă de legătură între strada Livezeni și Spitalul Județean de Urgență Mureș”

Proiectul ”Creare stradă de legătură între strada Livezeni și Spitalul Județean de Urgență Mureș” face parte din PLANUL INTEGRAT DE DEZVOLTARE URBANĂ (PIDU) dezvoltat de Municipiul Târgu Mureș, în calitate de Pol de Dezvoltare Urbană și va fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Axa prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: Poli de dezvoltare urbană.

 

Scopul principal al proiectului este crearea unei străzi de legătură între strada Livezeni și Spitalul Județean de Urgență Mureș pentru a crea o alternativă față de centrul orașului pentru desfășurarea traficului.

 

Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea calităţii vieţii în municipiul Târgu-Mureş prin reabilitarea străzilor existente din municipiu, prin reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare menajeră de pe aceste străzi din municipiu, precum și îmbunătăţirea aspectului urban al municipiului Târgu Mureş prin trecerea în subteran a reţelelor electrice şi de transmitere de informaţie, iar prin construcţia canalizaţiei subterane de transfer de informaţii şi ulterior a închirierii acesteia operatorilor de servicii de telecomunicaţii (transmitere de voce, imagini date) se vor putea obţine venituri la bugetul local.

Prin proiect se urmăreşte stabilirea posibilităţilor şi mijloacelor de creştere a eficientei energetice în administrarea Sistemului de Iluminat Public stradal şi a unor parcuri de agrement de pe raza municipiului Târgu Mureş prin reabilitarea instalației de iluminat rutier, arhitectural şi pietonal astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al iluminatului pe timp de noapte.

Un alt obiectiv al proiectului este contribuția la păstrarea și îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor prin reabilitarea, modernizarea respectiv crearea unui spaţiu urban specific, care să asigure locuitorilor condiții pentru petrecerea timpului în aer liber, în condiții de dotare și siguranță adecvată, în mijlocul unei oaze de verdeață care vor aduce beneficii reale locuitorilor.

 

Valoarea estimativă a proiectului este de 45,8 milioane de lei.

 

Principalele elemente ale investiției sunt:

-         Modernizarea a 13 străzi din Municipiul Târgu Mureș între strada Livezeni și Spitalul Județean de Urgență Mureș

-         Modernizarea iluminatui public

-         Creare canalizație subterană pentru rețele de fibră optică

-         Înlocuire/extindere rețele edilitare

-         Modernizare parcuri/spații verzi

 

Prin intermediul acestui proiect vor fi modernizate 13 străzi din Municipiul Târgu Mureș pe tronsonul strada Livezeni și Spitalul Județean de Urgență Mureș, acestea fiind:

-         MODERNIZARE BULEVARDUL 1 DECEMBRIE 1918,-TRONSON STR. LALELELOR – STR ȘTEFAN CEL MARE - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 18.740 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 820 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA BERNÁDY GYÖRGY - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 4.125 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 293 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA BOLYAI FARKAS, TRONSON STR. ȘTEFAN CEL MARE – STR. M. KOGĂLNICEANU- Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 9.550 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 419 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE PIAȚA PETŐFI SÁNDOR - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 3.160 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 85 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA CUTEZANȚEI - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 30.080 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 1.220 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA GHEORGHE MARINESCU - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 38.220 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 1.865 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA GLORIEI - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 3.045 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 246 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA LALELELOR - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 3.230 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 500 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA LIVEZENI – TRONSON STR. SF. IOAN – BDUL. 1 DECEMBRIE 1918 - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 21.572 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 1.100 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA MIHAI VITEAZU - Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 12.375 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 800 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA ȘTEFAN CEL MARE- Suprafața ce urmează a fi ocupată de lucrare este de 4.650 mp.; lungimea totală a traseului proiectat este de 232 m. Acesta reprezintă suprafața ocupată de carosabil, trotuare, parcări etc.

-         MODERNIZARE STRADA M. KOGALNICEANU - Suprafaţa totală de teren ocupat definitiv va fi de 3.100 mp., intravilan. Lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 5,00 m. şi 5,70 m., iar a trotuarelor între 1,2 m. şi 3,0 m., pe ambele părţi.

-         Modernizare STRADA TARGULUI - Suprafaţa totală de teren ocupat va fi de 3.100 mp. Lungimea traseului în plan este de 290 m. Lăţimea părţii carosabile este cuprinsă între 4,20 m. şi 7,35 m. Se propune modernizarea străzii, a dezvoltării spaţiilor de parcare şi refacerea trotuarelor. Prin lucrările propuse se vor îmbunătăţi condiţiile de circulaţie în zonă, va creşte capacitatea spaţiilor de parcare, cu influenţe pozitive şi sub aspectul condiţiilor de mediu.

 

Prin executarea lucrărilor propuse se vor obține mai multe avantaje: mărirea siguranței și a vitezei de circulație vehiculelor, scăderea costurilor de întreținere, evacuarea apelor pluviale.

 

Necesitatea modernizării străzilor ce constituie obiectul prezentei documentații se poate justifica prin:

  • îmbunătățirea legăturii între zonele ce se află pe traseul străzii, în prezent fluența traficului fiind afectată;
  • eliminarea disconfortului produs de degradarea străzii, cu numeroase denivelări și gropi;
  • rezolvarea circulației rutiere și pietonale în condiții de siguranță și confort optim;
  • îmbunătățirea capacității portante a carosabilului cu efecte benefice asupra desfășurării traficului pentru diminuarea cheltuielilor de întreținere viitoare;
  • ameliorarea condițiilor igienico-sanitare ale locuitorilor și îmbunătățirea desfășurării activităților productive;
  • nevoia de a descongestiona carosabilul de vehicule staționare.

Prin modernizarea sistemului rutier pe tronsonul prezentat se urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă a localnicilor municipiului prin asigurarea unui trafic normal în condiții de siguranță și confort.

Având în vedere cele menționate mai sus se impune modernizarea tronsonului dintre strada Livezeni și Spitalul Județean de Urgență Mureș.

 

În al doilea rând prin intermediul proiectului se va realiza modernizarea iluminatului public pe tronsonul prezentat.

Pentru executarea lucrărilor energetice se vor ocupa temporar 13.780 mp. de teren din domeniul public, pe marginea trotuarelor. În urma acestor lucrări se va ocupa definitiv 351 mp. de teren din domeniul public, reprezentând suprafaţa a 351 stâlpi noi plantaţi.

În cadrul lucrărilor propuse se va proceda la demontarea stâlpilor şi a corpurilor de iluminat existente, învechite şi degradate, şi montarea de stâlpi metalici noi echipaţi cu corpuri de iluminat performante, fiabile şi eficiente, echipate cu surse de lumină de eficacitate luminoasă mărită ce vor asigura nivelul de iluminare adecvat scopului şi destinaţiei, un confort vizual îmbunătăţit şi costuri mai reduse de energie electrică. Alimentarea surselor luminoase se va realiza cu cabluri de energie noi pozate subteran.

Prin lucrările propuse în prezentul studiu se evită poluarea luminoasă, consecinţa unui iluminat public defectuos, utilizarea ineficientă, inutilă sau total inestetică a luminii

 

De asemenea proiectul își propune crearea unei canalizaţii subterane pentru reţele de fibră optică.

Pentru executarea lucrărilor energetice se vor ocupa temporar 8.130 mp. de teren din domeniul public, pe marginea trotuarelor.

În urma acestor lucrări se va ocupa definitiv 240 mp. de teren din domeniul public reprezentând suprafaţa a 481 cămine de branşament, respectiv 264 mp. de teren din domeniul public reprezentând suprafaţa a 169 de cămine de tragere.

Odată cu modernizare reţelelor şi executarea unor lucrări de reabilitare în zonă, este oportună şi investiţia pentru construcţia unei canalizaţii pentru reţelele de transfer de informaţie (fibră optică, cabluri de curenţi slabi) în vederea asigurării posibilităţii de reamplasare în subteran a reţelelor aeriene existente.  

În cadrul lucrărilor propuse se va proceda la trecerea în subteran a reţelelor electrice existente concomitent cu construcţia unei canalizaţii de transfer de informaţie care va putea fi închiriată operatorilor de servicii de telecomunicaţii (transmitere de voce, imagini date), fiind previzionată o creştere exponenţială a numărului de utilizatori şi de conexiuni internet.

Prin această investiție se îmbunătăţeşte aspectul urban al municipiului Târgu Mureş prin trecerea în subteran a reţelelor electrice şi de transmitere de informaţie iar prin construcţia canalizaţiei subterane de transfer de informaţii şi ulterior a închirierii acesteia operatorilor de servicii de telecomunicaţii (transmitere de voce, imagini, date) se vor putea obţine venituri la bugetul local.

 

Prilejuit de modernizarea străzilor Municipiul Târgu Mureș propune înlocuirea/extinderea rețelelor edilitare aflat pe tronsonul care se supune modernizării.

Astfel se propune:

  • Reabilitarea reţelei de alimentare cu apă pe 10 străzi
  • Reabilitarea reţelei de canalizare menajera pe 3 străzi
  • Reabilitarea reţelei de canalizare pluviala si extinderea acestuia pe 4 străzi

 

Străzile care fac obiectul proiectului şi pe care se propune reabilitarea lor sunt :

- Str. Livezeni tronson Bd.1 Dec 1918-str.Sf.Ioan - lungime      1.100 m., diam. 400 mm, tip lucrare - Canal Menajer, lungime 1.100 m., diam. 400 m., Tip lucrare - Canal Pluvial

- Str. Cutezanţei tronson str. Livezeni - str. Înfrăţirii - lungime 1.220 m., diam. 150 m., Tip lucrare - Apă Rece

- Str. Gloriei – lungime 260 m., diam. 100 m., Tip lucrare - Apă Rece, lungime 260 m., diam. 300 m., tip lucrare Canal Menajer, lungime 260 m., diam. 400 m., tip lucrare Canal Pluvial

- Str. Lalelelor – lungime 600 m., tip lucrare Canal Pluvial

- Str. Stefan cel Mare – lungime 230 m., diam. 100 m., tip lucrare - Apă Rece

- Str. Bolyai Farkas tronson str. Ştefan cel Mare - M. Kogălniceanu – lungime 415 m., diam. 200 m., tip lucrare Apă Rece

- Str. Kogălniceanu – lungime 290 m., diam. 200 m., tip lucrare Apă Rece

- Str. Târgului - lungime 265 m., diam. 80 m., tip lucrare Apă Rece

- Str. Piaţa Petőfi Sándor – lungime 60 m., diam. 200 m., tip lucrare Apă Rece

- Str. Bernády György  - lungime 290 m., diam. 200 m., tip lucrare Apă Rece

- Str. Mihai Viteazul tronson B-dul Cetăţii – str. Gh. Marinescu – lungime 810 m., diam. 100 m., tip lucrare Apă Rece

- Str. Gh. Marinescu – lungime 1865 m., diam. 150 m., tip lucrare Apă Rece, lungime 1.865 m., diam. 500 m., tip lucrare Canal Menajer, lungime 1.865 m., diam. 1.400 m., tip lucrare Canal Pluvial

 

Starea tehnică a acestor reţele nu corespunde cerinţelor de calitate în construcţii. Conductele de apă rece pe aceste străzi sunt realizate din conducte de oţel, cu o vechime de peste 40 de ani. Din această cauză apar defecţiuni.

Conductele de canalizare menajeră sunt realizate din conducte de beton, la care din cauza rugozității crescute, din cauza vechimii conductelor apar colmatări dese.

 

Nu în ultimul rând prin acest proiect se propune de asemenea modernizarea unor parcuri/spații verzi aflate pe tronsonul propus modernizării, respectiv modernizarea Parcului Mihai Eminescu.

Utilizarea terenului în cadrul parcului se prezintă în felul următor: alei pietonale 1.815 mp. (59%), spațiu verde 1.260 mp. (41%), în total 3.075 mp.

Oportunitatea investiţiei este justificată de necesitatea punerii în valoare a spaţiului urban studiat. Parcul Mihai Eminescu prezintă un grad avansat de degradare fizică şi uzură morală, atât la nivelul elementelor arhitecturale componente, al fondului arborescent, cât şi la nivelul percepţiei locale. Acest spaţiu şi-a pierdut de mult timp funcţiile simbolice, sociale si estetice pentru care a fost proiectat şi realizat.

 

Prin revitalizarea acestui parc se are în vedere reintroducerea în circuitul local, a unei zone de relaxare, recreere şi promenadă cu destinaţie multiplă. Realizarea acestui proiect va aduce un beneficiu de imagine şi atractivitate municipiului Târgu Mureş, cât şi o îmbunătăţire a calităţii mediului şi menţinere a echilibrului ecologic din zonă.

 

 

Pentru informații suplimentare vă rugăm să contactați Direcția Tehnică din cadrul Municipiului Târgu Mureș, Tel: 0265-268330, int.149, fax: 0365-410523, e-mail: tehnic@tirgumures.ro">tehnic@tirgumures.ro

 

 

 

 

 

Ataşamente:
Download-ează acest fișier (Ghidcultsite2013.doc)Ghid Cultura 2013
Download-ează acest fișier (PDF.pdf)PDF.pdf
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

Alegeri2024

buton MOL

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:40
Ieri:1265
Săptămânal:2648
Lunar:18975
Toate5053987