Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  Martie 2024  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


 

 

Primarul municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea:

România are nevoie de un program care să dea consistenţă sloganului: ”Administraţia locală, aproape de cetăţean!”

 

     Primarul municipiului Tîrgu Mureş, dr. Dorin Florea, aduce în atenţia opiniei publice că lucrează la elaborarea unui proiect de modificare a Legii Aleşilor Locali, care urmează să fie prezentat sâmbătă, 6 septembrie 2014, la Adunarea Aleşilor Locali, care va avea loc la Braşov.  

     Unul dintre principalele puncte ale programului îl constituie reforma administraţiei, cu accent pe alegerea primarului: ”Sunt în administraţie din 1996, şi consider că trebuie să existe un program de dreapta, clar, ferm şi pe care să ţi-l exerciţi până la final de mandat. Un program care să dea consistenţă sloganului că administraţia locală este aproape de cetăţean, ceea ce în prezent, din păcate nu se întâmplă”, a precizat edilul. Proiectul preconizat de primarul Dorin Florea cuprinde patru puncte esenţiale:

 

1.Alegerea primarului. Procedura trebuie să fie de natură a pregăti administraţiile locale să devină capabile şi în mod firesc să aspire la descentralizarea reală şi, în final, la regionalizare. Concret, la alegerea primarului trebuie înlocuit sloganul „oricine poate fi ales” cu sloganul „oricine poate fi ales conform legii”, şi aici să fie incluse o serie de criterii (studii de licenţă etc.), deoarece există cazuri ale unor primari care nu ştiu să scrie sau să citească. Primarului trebuie să i se dea forţă, să fie scos din zona compromisului pe care e nevoit să îl facă cu consilierii locali. De aceea, el trebuie să intre în funcţie pe un mandat, pe un program clar, dat de cetăţeni, şi nu poate fi împiedicat sistematic de viceprimari, de consilieri, de ONG-uri, de ministere, de companii, de regii, în funcţie de modul în care înţelege fiecare administraţia. Se impune ca primarul să intre în funcţie cu jumătate de consilieri locali, pentru a putea fi înconjurat de specialişti, pe care şi-i alege, nominalizându-i într-un mod transparent. Primarul trebuie să poată fi ales din două tururi, iar cetăţenii să fie interesaţi a merge la vot pentru a-şi alege administratorul. Este necesar ca primarul să-şi facă - după aprobarea bugetului - grila de salarizare proprie, pentru a-şi onora specialiştii, astfel ca administraţiile să fie curtate de specialişti, nu ocolite. Pentru ca autonomia publică să funcţioneze, este necesară modificarea legislaţiei în aşa fel încât angajările să poată fi făcute în funcţie de nevoile primăriilor, iar pentru buna desfăşurare a lucrurilor, achiziţiile logistice să fie făcute în funcţie de necesităţile fiecărei administraţii locale, şi nu impuse de la nivel central.

 

2.Problema patrimoniului. Este necesară cuplarea tuturor legilor privind patrimoniul local, în care administraţia să poată corecta ceea ce a însemnat „poligonul jafurilor” din România. Administraţiile locale au fost poligonul unor legislaţii total neprietenoase, impuse de la Centru cu privire la patrimoniu, grevate de o serie de imixtiuni ale unor regii, nemaivorbind de o lege a contenciosului, care a creat un adevărat răsfăţ pentru ONG-uri. Aceste ONG-uri nu sunt controlate de nimeni, pot face praf orice program, al oricărei administraţii locale, angajându-le în procese interminabile, mai ales de mediu, silvice, Natura 2000. Trebuie eliberate administraţiile locale de interesele de grup. Astfel, s-ar simplifica problemele legate de cadastru, de imobile aparţinând ministerelor, regiilor, companiilor naţionale, infrastructuri abandonate aparţinând armatei, PUG-uri blocate, imixtiunile tot mai nuanţate ale diverselor ministere asupra solicitărilor locale (transport, mediu, locuinţe, mediu de afaceri).

 

3.Modul de finanţare a administraţiilor locale. Acestea trebuie eliberate de modul primitiv, medieval prin care se alocă bani din pixul unui ministru sau prin HG, celor supuşi milosteniilor centrale. Se impune o lege clară, transparentă.

 

4.Deciziile. Administraţia locală trebuie să aibă forţa de a lua decizii, care să fie simţite direct de cetăţeni. La ora actuală există un blocaj în privinţa deciziilor, a hotărârilor ce trebuie luate pentru comunitatea locală în domenii foarte vaste: mediu, servicii publice, transport, cultură, sprijin pentru mediu de afaceri.

Toate aceste criterii trebuie să conducă la un Statut al alesului local, prin care funcţia de primar să fie una onorantă, apreciată, dorită şi nicidecum transformarea primarului după modele precum: „sărac şi cinstit”, şantajat sau supus compromisurilor politice, cu alte cuvinte – umilit, atât el cât şi administraţia. Tocmai de aceea primarul nu trebuie să fie servil, nu trebuie politizat, trebuie pregătită reforma administrativă prin adoptarea unor legi premergătoare, pe înţelesul tuturor. Toate acestea să conducă la o administraţie eficientă, capabilă să înlocuiască statutul de administraţie ineficientă, asistată, „milostivită mereu” de guverne. Astfel, este nevoie de o expertiză pentru a permite o abordare plină de curaj şi coerentă a politicii administraţiei locale, conchide primarul Dorin Florea.

 

Biroul de presă al primăriei

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

Alegeri2024

buton MOL

 

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:1628
Ieri:1641
Săptămânal:6259
Lunar:34966
Toate5032393