R  O M Â N I A                                                                                        

JUDEȚUL MUREȘ             

CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL TÎRGU MUREȘ                                          

                                               

 

 

 

 

H O T Ă R Â R E A   nr. 276

din 27 noiembrie 2003

 

cu privire la adoptarea STRATEGIEI PE TERMEN SCURT a sprijinirii educației fizice și sportului din municipiul Tîrgu Mureș

 

 

Consiliul local municipal Tîrgu Mureș, întrunit în ședință ordinară de lucru,

 

Văzând expunerea de motive nr. 21.224/12.11.2003 prezentată de SERVICIUL Coordonare Sănătate, Învățământ, Culte, Sport, Cultură, Agrement, Turism și Artă, cu privire la adoptarea STRATEGIEI PE TERMEN SCURT a sprijinirii educației fizice și sportului din municipiul Tîrgu Mureș și avizul favorabil al comisiilor de specialitate,

 

În baza prevederilor art. 38, alin. 2, lit. "d", "n", "p" și "t" și ale art. 46 din Legea nr. 215/2001, a administrației publice locale,

 

H o t ă r ă ș t e :

 

Art. 1. Se aprobă STRATEGIA PE TERMEN SCURT a sprijinirii educației fizice și sportului din municipiul Tîrgu-Mureș prezentată în anexa 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Art. 2. Se aprobă Regulamentul de sprijin a sportului din municipiul Tîrgu Mureș pentru anul 2004, prezentat în anexa 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Art. 3. Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredințează Primarul municipiului Tîrgu Mureș –  dr. Dorin Florea și Executivul Consiliului local municipal Tîrgu Mureș prin Direcția Activități Social-Culturale și Patrimoniale.

 

 

                                                                                                                        Președinte de ședință

                                                                                                                   ing. Törzsök Sándor László

 

               Contrasemnează

Secretarul municipiului Tîrgu Mureș

                  Maria Cioban

 

 

                                         

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÎRGU-MUREȘ

MAROSVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALA

RATHAUS DES MUNIZIPIUMS NEUMARKT AM MIERESCH

CITY HALL OF TÎRGU-MUREȘ

 

                                       

ROMÂNIA – 540026 Tîrgu-Mureș, Piața Victoriei nr. 3

Tel: 00-40-265-268.330šFax: 00-40-265-267.772še-mail:ong@tirgumures.ro

 


Anexa 1

                                                                                                             

STRATEGIA PE TERMEN SCURT

a sprijinirii educației fizice și sportului din municipiul Tîrgu-Mureș

-proiect-

 

 

PREAMBUL

 

Educația fizică și sportul sunt forme de activitate fizic㠓menite, printr-o participare organizată sau independentă, să exprime sau să amelioreze condiția fizică și confortul spiritual, să stabilească relații sociale civilizate și să conducă la obținerea de rezultate în competiții de orice nivel” (Legea nr.69/2000 a educației fizice și sportului).

În conformitate cu prevederile Legii nr.69/2000, “educația fizică și sportul sunt activități de interes național”. Educația fizică și sportul cuprind următoarele activități: educația fizică (sportul școlar și universitar), sportul pentru toți, sportul de performanță și exercițiile fizice practicate cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic.

În aceeași lege, la art.3., se stipulează faptul că autoritățile administrației publice  au obligația:

-        “să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale”;

-        “să asigure, cu prioritate, copiilor de vârstă preșcolară, tinerilor și persoanelor în vârstă condiții pentru practicarea exercițiului fizic, în vederea integrării sociale”;

-        “să asigure condiții pentru practicarea educației fizice și sportului de către persoanele cu handicap fizic, senzorial, psihic și mixt, în scopul dezvoltării personalității lor și integrării în societate, precum și mijloacele care să permită sportivilor cu handicap participarea la competiții naționale și internaționale destinate lor”.

 

Consiliul Local Municipal prin Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, a sprijinit și sprijină în continuare activitatea sportivă din municipiu.

Sprijinirea sportului îmbracă diferite forme:

                                  a)   Stabilirea și implementarea unei strategii pe termen lung, în conformitate cu scopurile și tradițiile locale;

                                  b)   Colaborarea cu structurile sportive din municipiu în vederea implementării strategiei de la pct.a)

                                  c)   Întreținerea, dezvoltarea și asigurarea funcționării în condiții optime a cît mai multe baze sportive proprii;

                                  d)   Preluarea unor baze sportive existente în patrimoniul diferitelor structuri (cluburi, asociații, etc.), înființarea de baze sportive noi, în scopul realizării cerințelor de la pct.c);

                                  e)   Asigurarea condițiilor pentru practicarea educației fizice și a sportului în unitățile de învățământ (baze și materiale sportive);

                                    f)   Asigurarea condițiilor pentru practicarea sportului pentru toți;

                                  g)   Sprijinirea organizării manifestărilor sportive;

                                  h)   Participarea la competiții sportive internaționale a valorilor sportive locale;

                                    i)   Sprijinirea activităților sportive extrașcolare;

                                    j)   Colaborare în vederea promovării sportului național și internațional;

                                  k)   Sprijinirea centrelor de copii și juniori;

                                    l)   Colaborarea cu structurile sportive în vederea elaborării calendarului sportiv anual al municipiului Tîrgu-Mureș.

 

În vederea stabilirii unei strategii sportive pe termen lung este necesară o analiză profundă a stadiului actual al sportului local, a posibilităților existente și utilizarea acestora pe viitor, scop în care se impune constituirea unei Comisii Consultative, în care să fie implicate personalități din lumea sportului tîrgumureșean. De asemenea trebuie avută în vedere adaptarea legislației la legislația europeană.

O strategie pe termen mediu există deja creionată în programul Agendei 21 Locale, fiind elaborată de subcomisia de specialitate.

Până la elaborarea unei strategii sportive pe termen lung, propunem ca pe termen scurt sprijinirea educației fizice și a sportului să aibă următoarea structură:

 

Capitolul I

Modalități de sprijin a activităților sportive

 

Sprijinul activităților sportive poate fi grupat în două mari categorii:

1.    Sprijin direct (sprijin financiar):

-     Suportarea unei părți a cheltuielilor de pregătire și participare la competiții a diferitelor structuri sportive (nu se includ cheltuieli de personal și de regie-apă, energie electrică, telefon, etc.);

-     Sprijinirea organizării de manifestări sportive (concursuri, competiții, etc.);

-     Sprijinirea valorilor sportive locale, care au obținut rezultate la nivel național și internațional (premii, facilități, etc.).

2.    Sprijin indirect:

-     Asigurarea funcționării bazelor sportive proprii (inclusiv bazele sportive din unitățile de învățământ, bazele de agrement și parcurile);

-     Reabilitarea și dezvoltarea bazelor sportive existente, prin preluarea de la structurile sportive care nu au posibilitatea de a le întreține;

-     Construirea și amenajarea de baze sportive noi (inclusiv pentru agrement)

-     Acordarea de scutiri și facilități pentru utilizarea bazelor sportive proprii în vederea practicării activităților sportive în mod organizat.

 

Capitolul II

Posibilitățile existente

 

Datorită resurselor financiare limitate, autoritățile locale nu își pot permite, în momentul actual înființarea și finanțarea unor structuri sportive, susținerea activităților sportive reducându-se doar la acordarea de sprijin financiar, în limitele bugetului local, accentul punându-se pe dezvoltarea bazelor sportive (inclusiv a zonelor de agrement) și sprijinirea sportului școlar și a sportului pentru toți.

De asemenea este necesară popularizarea sportului în vederea atragerii unui număr cât mai mare de sponsori, deoarece foarte puține firme, care dispun de potențial financiar, se implică în sprijinirea activităților sportive.

 

Capitolul III

Sprijinirea directă a diferitelor forme de activități sportive

 

Sprijinirea directă a activităților sportive se poate face prin finanțarea activităților, prin încheierea de contracte între diferite structuri sportive și autoritățile locale, prin stimularea sportivilor cu performanțe deosebite (premii, facilități, etc.).

Acest tip de sprijin este cuprins în "Regulamentul de sprijin a sportului din municipiul Tîrgu-Mureș" prezentat în anexă, care va fi reactualizat și supus aprobării Consiliului Local Municipal anual, la adoptarea bugetului.

 

Capitolul IV

Sprijinirea indirectă a activităților sportive

 

Una din cauzele care au dus la restrângerea activităților sportive din municipiul Tîrgu-Mureș este numărul redus al bazelor sportive și de agrement, precum și degradarea celor existente.

Datorită acestui fapt considerăm că prioritatea numărul unu în revigorarea sportului tîrgumureșean o reprezintă crearea de cât mai multe baze sportive și zone de agrement funcționale. În acest sens se impune o analiză aprofundată a situației bazelor sportive existente în municipiul Tîrgu-Mureș și posibilitățile de preluare a acestora de către Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș de la organizațiile și instituțiile care nu au posibilitatea de a le întreține, precum și înființarea de altele noi, ținând cont și de posibilitățile bugetului local, conform unui  plan de acțiune elaborat de compartimentele de specialitate din Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș. Un exemplu elocvent în acest sens este recenta preluare de către Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș a bazinului acoperit de la S.C. Holding S.A., precum și amenajarea în ultima perioadă a unui număr mare de parcuri și locuri de joacă.

Având în administrare cât mai multe asemenea baze sportive se pot acorda facilități structurilor sportive în vederea pregătirii și participării sportivilor la diferitele competiții.

De asemenea, având în vedere situația precară existentă în unitățile de învățământ, este necesară amenajarea de baze sportive, pentru a se putea desfășura activități de educație fizică și sport în condiții optime.

 

Capitolul V

Promovarea sportului tîrgumureșean la nivel național și internațional

 

Cel mai bun mijloc de a promova sportul tîrgumureșean și implicit imaginea municipiului Tîrgu-Mureș, este sprijinirea organizării de competiții majore în municipiul nostru. În acest sens este foarte importantă colaborarea cu structurile sportive independente (cluburi, asociații, fundații), cât și cu instituțiile descentralizate (Direcția de Tineret și Sport a Județului Mureș), în vederea obținerii din partea federațiilor de specialitate a dreptului de a organiza cât mai multe competiții de acest gen.

Pe plan internațional menținerea și dezvoltarea legăturilor în domeniul sportului cu orașele înfrățite (Chișinău, Szeged, Kecskemét, Zalaegerszeg, Ilmenau, Bournemouth, Güzercamli), participarea la acțiunile sportive la care sunt invitați sportivii tîrgumureșeni, precum și organizarea de acțiuni sportive la care să fie invitați sportivi din aceste orașe.

De asemenea un rol important îl deține și sprijinirea participării sportivilor tîrgumureșeni la competiții internaționale.

 

Capitolul VI

Uniunea Europeană și sportul

 

Deși data aderării țării noastre la UE nu este cunoscută, se poartă discuții/negocieri în vederea adoptării de către România a legislației și a recomandărilor în toate domeniile, deci implicit și în domeniul sportului. De aceea, este dificil de adoptat o strategie pe termen lung, având în vedere faptul că legislația în domeniu necesită adaptarea la cea europeană.

În vederea adoptării unei politici locale în ceea ce privește sportul, ne simțim obligați să reamintim poziția UE și a CE referitoare la importanța sportului, unde se subliniază faptul că sportul:

- este un fenomen de masă;

- contribuie la atingerea obiectivelor UE;

- este purtătorul valorilor tradiționale;

- reprezintă cadrul cunoașterii și exercitării drepturilor fundamentale și a dobândirii cunoștințelor democratice:

Ø   dreptul de reprezentare

Ø   respectarea regulilor

Ø   respectarea mediului înconjurător

Ø   formarea spiritului de toleranță pe parcursul competițiilor

- favorizează reducerea șomajului prin:

Ø   înființarea de noi locuri de muncă

Ø   menținerea stării de sănătate

- sportul de performanță are un rol important, avînd efecte asupra mișcării antidoping

- este important pentru toată lumea, nu numai pentru tineri

- necesită înființarea și amenajarea de locuri speciale pentru practicarea sportului de performanță și a sportului recreativ

- are un rol social foarte important:

Ø   previne infracționalitatea

Ø   contribuie la lupta antidrog

Ø   contribuie la sănătatea fizică și psihică

Ø   contribuie la reabilitarea cetățenilor și integrarea lor în viața socială, etc.

- este o activitate umană foarte agreată

- contribuie la dispariția barierelor etnice și culturale

- este un important factor economic

 

 

Deviza Consiliului Europei: SPORT PENTRU TOȚI!

 

 

 

                                                                                                          Responsabil tineret și sport

                                                                                                          Virgil Măceșanu

 

 

 

 

 

                             

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÎRGU-MUREȘ

DIRECȚIA ACTIVITĂȚI SOCIAL -CULTURALE ȘI PATRIMONIALE

SERVICIUL COORDONARE SĂNĂTATE, ÎNVĂȚĂMÂNT, CULTE, SPORT, CULTURĂ, AGREMENT, TURISM ȘI ARTĂ

 


          ROMÂNIA – 540026 Tîrgu-Mureș, Piața Victoriei nr. 3

          Tel: 00-40-265-268.330šFax: 00-40-265-267.772še-mail:ong@tirgumures.ro

                         

                                                                                                           

                                                                                                Anexa 2

 

 

 

 

 

 

 

REGULAMENTUL
de sprijinire a sportului din municipiul Tîrgu-Mureș  pentru anul 2004

 

 

 

 

 

 

A. MODALITĂȚI DE SPRIJIN

 

I. Criterii de sprijinire a sportului de performanță:

 

1.      Sprijinul poate fi solicitat numai de persoane juridice (structuri sportive) independente cu sediul în municipiul Tîrgu-Mureș.

2.      Echipa/sportivul să participe la competiții naționale de nivel superior (Ligă națională, finală națională) sau la competiții internaționale majore (Olimpiadă, Campionat Mondial, European, Balcanic).

3.      La o ramură sportivă se poate sprijini o singură structură sportivă, atât la masculin cât și la feminin.

4.      Sprijinul se poate acorda numai pentru cheltuieli de pregătire (cantonamente), pentru participare (taxe închiriere teren/sală, transport, cazare, masă), pentru achiziționare de echipament sportiv sau pentru organizare de competiții oficiale (turnee finale, turnee internaționale, etc.), în limita fondurilor existente.

5.      Nu se acordă sprijin pentru salarii, prime de joc, cheltuieli de regie (energie electrică, canalizare, telefon, etc.).

6.      Structura sportivă care solicită sprijin nu trebuie să aibă datorii la stat (taxe, impozite), să aibă certificat de identitate sportivă, să se înregistreze în baza de date a Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș (Statut, sediul actual, nr. cont bancar, persoane de contact, etc.).

7.      Solicitarea de sprijin se face în scris, în cadrul unui concurs de proiecte pentru calendare competiționale și cu cel puțin 15 zile înainte de data acțiunii, în cazul acțiunilor neprevăzute (participări la competiții care au necesitat calificări și nu puteau fi prevăzute în calendarele anuale).

8.      Sprijinul poate fi și sub forma încheierii unor contracte de colaborare/asociere cu structura sportivă.

 

II. Criterii de sprijinire a sportului școlar

 

1.      Sprijinul poate fi solicitat numai de instituțiile școlare care au cluburi/asociații sportive școlare sau de cluburi sportive școlare cu personalitate juridică din municipiul Tîrgu-Mureș.

2.      Sprijinul se poate acorda pentru participări la finale pe țară, participări la competiții internaționale, organizarea de competiții, participarea la tabere sportive, pentru achiziționare de echipament sportiv.

3.      Nu se acordă sprijin pentru salarii, prime de joc, cheltuieli de regie (energie electrică, canalizare, telefon, etc.).

4.      Structura sportivă care solicită sprijin nu trebuie să aibă datorii la stat (taxe, impozite), să aibă certificat de identitate sportivă, să se înregistreze în baza de date a Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș (Statut, sediul actual, nr. cont bancar, persoane de contact, etc.).

5.      Solicitarea de sprijin se face în scris, cu cel puțin 15 zile înainte de data acțiunii.

 

III. Criterii de sprijinire a sportului pentru toți

 

1.      Sprijinul poate fi solicitat numai de persoane juridice (cluburi, asociații, fundații, etc.) independente, care au cuprinse în statut activități sportive și au sediul în municipiul Tîrgu-Mureș.

2.      Sprijinul se poate acorda pentru organizări de competiții, concursuri, manifestații sportive pentru amatori, participări la competiții, concursuri și manifestări sportive interne și internaționale organizate pentru amatori, pentru achiziționare de echipament sportiv.

3.      Nu se acordă sprijin pentru salarii, prime de joc, cheltuieli de regie (energie electrică, canalizare, telefon, etc.).

4.      Instituția/organizația care solicită sprijin nu trebuie să aibă datorii la stat (taxe, impozite), să aibă certificat de identitate sportivă, să se înregistreze în baza de date a Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș (Statut, sediul actual, nr. cont bancar, persoane de contact, etc.).

5.      Activitățile de exerciții fizice practicate cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic sportive precum și activitățile de educație fizică și sportul practicate de către persoanele cu handicap fizic, senzorial, psihic și mixt pot fi incluse în cadrul sportului pentru toți.

6.      Solicitarea de sprijin se face în scris, în cadrul unui concurs de proiecte pentru calendare competiționale și cu cel puțin 15 zile înainte de data acțiunii, în cazul acțiunilor neprevăzute.

 

IV. Criterii de sprijinire a valorilor sportive locale

 

1.      Acest tip de sprijin are în vedere recompensarea sportivilor din municipiul Tîrgu-Mureș care au obținut rezultate deosebite în întrecerile sportive interne și internaționale.

2.      Solicitarea de sprijin trebuie înaintată de structura sportivă din care face parte echipa/sportivul care s-a evidențiat, prezentându-se și copia documentului oficial de validare a rezultatului.

3.      Recompensarea se poate face sub următoarele forme:

a)    premii în bani

b)   premii în obiecte

c)    asigurarea de gratuități pe mijloacele de transport în comun din municipiul Tîrgu-Mureș

d)   asigurarea de mese gratuite

e)    intrare liberă la bazele sportive și de agrement administrate de Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș (Week-End, piscină, etc.)

4.      Cuantumul sumelor oferite ca premii, în funcție de rezultatele obținute este prezentat în anexa.

5.      Acordarea premiilor va avea loc la sfârșitul anului, cu ocazia premierii celor mai buni sportivi târgumureșeni ai anului sau cu ocazia unor premieri speciale pentru rezultate de excepție.

6.      Gratuitățile acordate vor fi suportate din sumele alocate în bugetul local pentru activități sportive și se acordă numai pe o perioadă de 1 an.

 

B. ACORDAREA SPRIJINULUI

 

1.      Solicitările de sprijin financiar se depun la termenele anunțate de Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, după adoptarea bugetului local, prin completarea formularului prezentat în anexa 2.

2.      Cuantumul sprijinului financiar se aprobă în cadrul unui concurs de proiecte, de către o comisie de jurizare, numită de Primar, din care vor face parte și consilieri locali, în limita sumelor alocate în buget.

3.      Comisia va specifica tipul de cheltuială pentru care se aprobă sprijinul, solicitantul fiind obligat să respecte sumele aprobate pe tip de cheltuială, conform bugetului defalcat prezentat în cererea de sprijin.

4.      Solicitantul sprijinului trebuie să aibă o contribuție minimă de 20% din valoarea proiectului.

5.      Pentru acțiunile care se desfășoară pe o perioadă mai îndelungată (calendare sportive, contracte), alocarea sumelor aprobate se poate face eșalonat (lunar, trimestrial, etc.)

6.      În cazul acțiunilor neprevăzute, suma acordată se aprobă de Primar, solicitările depunându-se cu cel puțin 15 zile înainte de desfășurarea acțiunii.

 

C. DECONTAREA CHELTUIELILOR

 

1.      Solicitantul va prezenta copii după documentele justificative (facturi, chitanțe, etc.) pentru cheltuielile efectuate pentru întregul proiect (inclusiv pentru sumele provenite din contribuție proprie sau din alte surse de finanțare), conform modelului prezentat în anexa 3.

2.      Decontul va fi prezentat la termenul stabilit în cererea de finanțare, care nu poate depăși 15 zile de la data finalizării proiectului.

3.      În cazul sprijinului acordat eșalonat tranșa următoare va fi alocată numai după prezentarea decontului pentru sumele acordate în tranșa anterioară, printr-o solicitare scrisă.

4.      În cazul nedepunerii la timp a decontului vor fi percepute penalități conform legii.

 

 

                                                                                                                          Referent sport

                                                                                                                        Virgil Măceșanu