R O M Â N I A                                                                                 

JUDEŢUL MUREŞ                                    

CONSILIUL MUNICIPAL TÎRGU MUREŞ

 

H O T Ă R Â R E A  nr. 148

       din  21 iunie  2001

privind stabilirea unor măsuri pentru  punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 114/1996

şi  a Normelor metodologice aferente, aprobate prin H.G. nr. 1275/2000, cu privire la repartizarea locuinţelor din fondul locativ de stat, în vederea închirierii

 

            Consiliul Local municipal Tîrgu Mureş întrunit în şedinţă ordinară de lucru,

            Având în vedere prevederile Legii locuinţei nr. 114/1996, a Hotărârii Guvernului  nr. 1275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996,

            Văzând expunerea de motive nr. 529 B din 14.06.2001, prezentată de Direcţia activităţi sociale, culturale şi patrimoniale privind stabilirea unor măsuri pentru  punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 114/1996 şi  a Normelor metodologice aferente, aprobate prin H.G. nr. 1275/2000, cu privire la repartizarea locuinţelor din fondul locativ de stat, în vederea închirierii,

            În temeiul prevederilor art. 38, lit. ” f ” , “h”, “ s ” şi art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001,

 

H O T ĂR Ă Ş T E:

 

Art. 1. Se aprobă Comisia pentru analizarea solicitărilor de locuinţe sociale, de necesitate şi chirie fond de stat în vederea închirierii , în următoarea componenţă: 

1.      Primar                                                                                           – preşedinte

2.      Viceprimar                                                                                   -  membru

3.      Secretarul Consiliului Local Municipal                                      -  membru

4.      Consilier Consiliu Local Municipal (dl. Oşan Virgil)                – membru

5.      Consilier Consiliu Local Municipal (d-na Kovacs Iulianna) - membru

6.      Director D.A.S.C.P.                                                                     - membru      

7.      Consilier juridic                                                                            – membru

8.      Funcţionar  din cadrul compartimentului locativ                        – membru

9.      Funcţionar din cadrul compartimentului locativ                        – secretar

La şedinţele comisiei va participa  şi directorul S.C. LOCATIV S.A. în calitate  de invitat.

Nominalizarea membrilor   se va    face prin Dispoziţie de primar.

Art. 2.  Se aprobă Regulamentul de funcţionare a Comisiei pentru analizarea solicitărilor de locuinţe sociale, de necesitate şi chirie fond de stat, şi principiile  generale de repartizare a locuinţelor proprietate de stat în vederea închirierii, conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Art.3. Se aprobă criteriile pentru calcularea punctajului în vederea  întocmirii listei solicitanţilor de locuinţe sociale, de necesitate şi chirie fond de stat, conform anexei nr. 2, care  face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Art.4. Odată cu intrarea în vigoare a prezentei hotărâri orice reglementare contrară a Consiliului Local Municipal  cu privire la repartizarea locuinţelor din fondul locativ de stat se abrogă.

 

Art.5. Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se însărcinează Primarul municipiului Tîrgu Mureş, dr. Dorin Florea, prin Direcţia activităţi social culturale şi patrimoniale.

 

 

                                                                                                            Preşedinte de şedinţă

                                                                                                                ing. David Csaba

                                                                                   

                                                                                                           

 

 

    Contrasemnează

p. Secretarul  Consiliul local municipal

               jrs. Puni Gabriela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA NR. 1

LA H.C.L.M. NR. ________/ ___________

 

 

 

I.  REGULAMENTUL  DE FUNCŢIONARE  A COMISIEI PENTRU ANALIZAREA SOLICITĂRILOR DE LOCUINŢE SOCIALE, DE NECESITATE ŞI

CHIRIE FOND DE STAT ÎN VEDEREA ÎNCHIRIERII

 

 

 

1.1. Comisia va analiza şi va soluţiona problemele specifice conform atribuţiilor stabilite prin Legea nr. 114/1996 şi  Normele metodologice  aprobate prin H.G.R. nr. 1275/2000.

1. 2. Comisia pentru analizarea solicitărilor de locuinţe sociale,  de necesitate şi chirie fond de stat în vederea închirierii, numită în continuare comisie, analizează referatul întocmit de compartimentul de specialitate, care cuprinde solicitările de repartizare, de extindere, de subînchiriere , a schimburilor de locuinţe, precum şi a altor probleme de importanţă, care necesită deliberare colectivă.

1.3. Referatul se prezintă membrilor comisiei cu 24 ore înaintea şedinţei de lucru. Şedinţa este condusă de preşedintele comisiei, fiecare membru având dreptul la scurte intervenţii ( 1-2 minute) la fiecare punct în parte. Deciziile sunt luate cu votul majorităţii membrilor. Şedinţa este legal constituită dacă participă cel puţin  patru membri cu drept de vot din comisie.

1.4. Pentru soluţionarea unor cazuri  deosebite, necuprinse în listele solicitanţilor de locuinţe, se va proceda astfel :

a)     din numărul total de locuinţe repartizate în anul curent, o cotă de până la 20% se rezervă pentru cazurile de necesitate (incendii, inundaţii, cutremure, etc.), precum şi pentru cazuri sociale deosebite (inclusiv persoanele evacuate din motive independente de voinţa lor în virtutea unei sentinţe judecătoreşti definitive). Soluţionarea cererilor privind cazurile sociale deosebite se va face pe bază de anchete sociale întocmite de compartimentul de specialitate.

1.5. Comisia se va întruni la convocarea secretarului şi la propunerea Primarului o dată pe lună în perioada ultimelor 5 zile ale acesteia sau ori de câte ori se impune. Lucrările fiecărei comisii vor fi consemnate în procesul-verbal de către secretarul comisiei. În baza procesului-verbal semnat de fiecare membru se va întocmi dispoziţia de primar. După confirmarea legalităţii dispoziţiei de primar privind soluţionarea unor probleme locative, se va comunica în scris persoanelor interesate modul de soluţionare a cererilor .

1.6. Persoanele care beneficiază de ordin de repartizare pentru locuinţe proprietate de stat au obligaţia ca în termen de 30 zile de la ridicarea repartiţiei să se prezinte la administratorul fondului locativ de stat în vederea încheierii contractului de închiriere. În caz de neprezentare în termenul stabilit, ordinul de repartizare devine nul. Persoanele în cauză nu mai pot beneficia de o altă repartiţie pe o perioadă de 12 luni şi vor fi cuprinşi pe lista solicitanţilor de locuinţe în perioada de reactualizare a listei.

1.7. Locuinţele  luate în analiză pentru repartizare sunt cele comunicate de administratorul fondului locativ de stat ca fiind disponibile, care înseamnă locuinţe sigilate,   în stare de curăţenie, cu instalaţiile din dotare  în stare de funcţionare. Recuperarea sumelor restante ale fostului chiriaş cad în sarcina administratorului.

 

 

 

 

 PRINCIPII GENERALE DE REPARTIZARE A LOCUINŢELOR

PROPRIETATE DE STAT, ÎN VEDEREA ÎNCHIRIERII

 

 

2.1. Locuinţele aflate în proprietatea statului, clasificate prin H.C.L.M. nr. 42/1999 în locuinţe sociale  şi chirie fond de stat,   se repartizează în ordinea cuprinsă pe cele două  liste şi anume “ Lista  solicitanţilor de locuinţe cu chirie fond de stat”, şi “Lista  solicitanţilor de locuinţe sociale”.

 

2.2. Lista solicitanţilor de locuinţe se reactualizează anual pe baza cererilor depuse de solicitanţi în perioada  15 septembrie – 15 octombrie anul curent pentru cuprinderea pe lista anului următor, însoţite de actele necesare stabilirii punctajului în raport cu criteriile aprobate.

 

2.3. Lista provizorie se afişează în perioada 1-5 noiembrie la sediul Primăriei. Persoanele nemulţumite de ordinea cuprinderii pe listă pot solicita până la data de 30 noiembrie verificarea actelor din dosar, a modului de calcul al punctajului, urmând ca reclamaţiile sau actele în completare să fie depuse la Registratura Primăriei.  În termen de 15 zile de la expirarea termenului de depunere a  contestaţiilor se va întocmi lista definitivă privind ordinea de prioritate.

 

2.4. Lista definitivă se aprobă de către Consiliul Local Municipal în ultima şedinţă a anului, orice contestaţie cu privire la priorităţile stabilite se vor adresa instanţei de contencios administrativ competente.

 

2.5. Cererile pentru locuinţe primite după definitivarea listei nu vor fi luate în considerare. În acest caz se răspunde petentului în termenul legal de 30 zile despre procedura de urmat pentru cuprinderea pe lista solicitanţilor pentru  anul următor.

 

2.6. Formularul tip care cuprinde actele necesare cuprinderii pe listă este prezentat în anexa nr. 3.

 

2.7. Nu pot beneficia de locuinţă din fondul locativ de stat :

a)     persoanele care după data de 1 ianuarie 1990 au deţinut (au înstrăinat, au renunţat în favoarea unei alte persoane, etc.) locuinţă proprietate personală sau din fondul locativ de stat, ori deţin în prezent asemenea locuinţe în proprietate sau în calitate de chiriaş,

b)     persoanele care beneficiază de măsuri reparatorii în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001,

c)      persoanele care nu au domiciliul stabil ori locul de muncă în municipiul Tîrgu - Mureş, cu excepţia unor categorii persoane, cum ar fi comandanţi şi locţiitori  de comandanţi de unităţi militate, conducători de instituţii bugetare, specialişti în diverse profesiuni

d)     persoanele care au beneficiat  de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe,

 

2.8. Potrivit H.C.L.M. nr. 42/1999 au statut de locuinţă socială apartamentele situate în blocul din str. Rovinari nr. 24 (59 apartamente), str. Rovinari nr. 26 (25 apartamente), str. Cugir nr. 10/B  (60 garsoniere), str. Sârguinţei nr. 18 (60 garsoniere) şi str. Sârguinţei nr. 20 (58 garsoniere), însumând un total de 262 de locuinţe.

Garsonierele  din str. Sârguinţei nr. 18 şi 20 se repartizează persoanelor cu handicap şi pensionari.

Întrucât potrivit prevederilor  Legii locuinţei (art. 42) are acces la locuinţă socială un număr foarte mare de persoane datorită nivelului de venit realizat pe membru de familie, vor fi cuprinse pe lista solicitanţilor de locuinţe sociale persoanele care la punctul 2 (Venitul net pe membru de familie) din criteriile  prevăzute în anexa nr. 3, beneficiază de puncte.

În momentul încheierii contractului de închiriere administratorul locuinţei sociale va verifica îndeplinirea condiţiilor legale pentru a beneficia de chirie subvenţionată.

În ordinul de repartizare  emis se va face menţiunea că locuinţa atribuită are statut de locuinţă socială şi nu va putea face obiectul vânzării – cumpărării.

 

2.9. În aplicarea prevederilor art. 27 din Legea nr. 114/1996, republicată, se va ţine cont de următoarele:

-                      închirierea continuă în beneficiul persoanelor prevăzute la lit. a) şi b), adică soţul, soţia, copii şi părinţii soţilor – rude de gradul I – dacă au fost înscrişi în contractul de închiriere şi în momentul disponibilizării spaţiului au avut domiciliul la locuinţa respectivă.  Dovada domiciliului se va face prin buletin, respectiv carte de identitate.

 

2.10. Pot fi incluse  în contractul de închiriere persoanele rude de gradul I în linie dreaptă cu titularul contractului de închiriere, potrivit înţelesului dat  noţiunii de “familie“  în art. 17 din Legea locuinţei.

Gradul de rudenie se dovedeşte cu acte de stare civilă. Nu pot fi incluse în contractul de închiriere persoanele care nu pot beneficia de locuinţă din fondul locativ de stat, potrivit  subpunctului 2.7. din prezenta anexă.

 

2.11. Subînchirierea locuinţelor din fondul locativ de stat de către chiriaşi, fără acordul Primăriei Tîrgu- Mureş, duce la rezilierea contractului de închiriere. Încheierea contractelor de subînchiriere se poate aproba  pe o perioadă de 1 an.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA NR. 2

LA H.C.L.M. NR. _______/ ____________

 

III.  CRITERII PENTRU CALCULAREA PUNCTAJULUI NECESAR ÎNTOCMIRII LISTEI SOLICITANŢILOR DE LOCUINŢE SOCIALE, DE NECESITATE ŞI CHIRIE FOND DE STAT ÎN VEDEREA ÎNCHIRIERII

 

 

1.      Situaţia locativă actuală

A)    nu deţine locuinţă (nu este proprietar,

nu face parte dintr-un contract de închiriere )

şi ARE  domiciliul în Tîrgu- Mureş                                                                     - 50 puncte

B)    nu deţine locuinţă (nu este proprietar,

nu face parte dintr-un contract de închiriere )

şi NU are domiciliul în Tîrgu- Mureş                                                                  - 30 puncte

C)    face parte dintr-un contract de închiriere,

-         figurează ca membru de familie şi  revine pe

     persoană o suprafaţă locativă   de :

-         sub 5 mp                                                                                                               – 30 puncte

-         între 5,1 – 10 mp                                                                                       20 puncte

-         între 10,1 – 18,00  mp                                                                                        – 10 puncte

 

2.      Venitul net pe membru de familie

-         până la 30 % din salariul minim pe economie                                                 - 30 puncte

-         între 31 – 50 % din salariul minim pe economie                                             - 20 puncte

-         între 51- 75 % din salariul minim pe economie                                               - 10 puncte

 

3.      Numărul membrilor de familie

-         5 sau mai mulţi membri                                                                                      – 25 puncte

-         4 membri                                                                                                              – 20 puncte

-         3 membri                                                                                                              – 15 puncte

-         2 membri                                                                                                              – 10 puncte

-         1 persoană                                                                                                            - 5 puncte

 

4.      Încadrarea în câmpul muncii

-         peste 10 ani vechime                                                                                           -  20 puncte

-         pensionari                                                                                                             -  20 puncte

-         între 5 ani şi 1 lună – 10 ani                                                                                 15 puncte

-         între 2 ani şi 1 lună – 5 ani vechime                                                                  – 10 puncte

-         până la 2 ani  vechime                                                                                       -   5 puncte

-         persoane fără loc de muncă                                                                              -   5 puncte

 

5.      Vechimea cererii de locuinţă

-         peste 7 ani şi 1 lună                                                                                            - 80 puncte

-          6 ani 1lună – 7 ani                                                                                              - 60 puncte

-         5 ani şi 1 lună – 6 ani                                                                                          - 50 puncte

-         4 ani şi 1 lună – 5 ani                                                                                          - 40 puncte

-         3 ani şi 1 lună – 4 ani                                                                                          - 30 puncte

-         2 ani şi 1 lună – 3 ani                                                                                          - 20 puncte

-         1 an şi 1 lună – 2 ani                                                                                           - 10 puncte

-         până la un an                                                                                                       - 5 puncte

Obs.: Se ia în considerare cererea privind repartizarea unei locuinţe, depusă la Primăria municipiului Tîrgu- Mureş şi care se regăseşte în registrul de intrare – ieşire  a corespondenţei.

 

6.      Starea de sănătate a solicitantului sau a membrilor de familie

(persoană handicapată, cu grad de invaliditate, dovedit prin certificat  eliberat de Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap )

 

- gradul I de invaliditate a solicitantului                                                                   - 30 puncte

- gradul II de invaliditate a solicitantului                                                                  - 20 puncte

- gradul III de invaliditate a solicitantului                                                      - 10 puncte

 

7. Punctaj care se acordă în cazuri deosebite

A.  Beneficiari ai Legii nr. 42/1990 şi ai Decretului – Lege nr. 118/1990

-         urmaşii , sau după caz, părinţii eroilor-martiri ai revoluţiei,

luptătorii pentru victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989

răniţi şi foştii deţinuţi politici                                                                               – 30 puncte

-         Luptătorii pentru victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989

remarcaţi prin fapte deosebite şi veteranii de război                                     - 15 puncte

Obs.: Calitatea de beneficiar al Legii nr. 42/1990 se va dovedi prin Certificatul eliberat de comisia pentru cinstirea şi sprijinirea Eroilor revoluţiei din Decembrie 1989 şi brevet

 

B.  Chiriaşi evacuaţi din imobile restituite foştilor proprietari din motive independente de voinţa lor

-         persoanele evacuate prin sentinţă judecătorească din

locuinţele ce fac obiectul unor legi de restituire a

imobilelor trecute în proprietatea statului şi chiriaşi din

imobile naţionalizate restituite în natură foştilor proprietari                – 30 puncte

 

C. persoane rămase fără adăpost în urma avarierii grave

sau distrugerii locuinţelor proprii ca urmare a unor

calamităţi naturale sau dezastre, persoanele care

locuiesc în construcţii expuse unui risc major ,

cum ar fi alunecări de teren, seisme, etc.                                                        – 30 puncte

 

D. comandanţi şi locţiitorii de comandanţi de unităţi militate,

conducători de instituţii bugetare                                                                      – 20 puncte

 

E.     specialişti în diverse profesiuni – salariaţi din sectorul

public cu excepţia celor din societăţi comerciale cu

capital de stat                                                                                                      – 15 puncte

 

F.  Sportivi de înaltă performanţă, din care :         

-         campioni internaţionali                                                              – 25 puncte

-         campioni naţionali                                                                       – 20 puncte

-         alte categorii                                                                                -  15 puncte

 

G. tineri din case de ocrotire socială                                                                      - 20 puncte

 

H.  tineri căsătoriţi care la data depunerii cererii au fiecare

vârsta de până la 35 ani                                                                                     – 20 puncte

 

Notă: punctajele  din prezentul subpunct se pot cumula.

ANEXA NR. 3

 

 

Către

Primăria municipiului Tîrgu- Mureş

 

 

 

            Subsemnatul ________________________________ cu domiciliul stabil

 

în _____________________ str. ___________________________nr._____  ap._____ 

 

posesor al B.I: seria _____ nr.___________

 

Vă rog să binevoiţi a mă cuprinde pe lista de priorităţi a anului ______, pentru obţinerea unei locuinţe *___________________________________________

 

Pentru calcularea punctajului conform criteriilor stabilite şi comunicate de dvs., anexez următoarele documente, în număr de ______ file.

 

-          Copii xerox ale buletinelor de identitate

-          Copie xerox al certificatului de căsătorie

-          Copii xerox ale certificatelor de naştere ale copiilor

-          Copie xerox contract de vânzare – cumpărare şi extras Carte Funciară unde este domiciliul stabil sau a contractului de închiriere pe această adresă

-          Acte doveditoare privind starea sănătăţii ( în caz de boală a unui membru al familiei)

-          Declaraţie autentificată la notariat de la ambii soţi că nu s-a deţinut şi nu se deţine  locuinţă proprietate personală sau de stat după 1 ianuarie 1990

-          Adeverinţă cu venitul net de la locul de muncă în perioada 01.06. a.c.   – 31.08. a.c. sau adeverinţă de la Direcţia Muncii că nu am / avem  venit în perioada mai sus menţionată sau cupon de pensie , după caz

-          Adeverinţă privind vechimea în câmpul muncii

-          Acte doveditoare privind dovedirea calităţii de revoluţionar, chiriaş evacuat din imobil restituit foştilor proprietari, specialişti în diferite profesiuni, sportivi de înaltă performanţă, tineri din case de ocrotire socială, după caz

-          Documentaţia să fie însoţită de un dosar plic

 

·        Se va menţiona tipul de locuinţă solicitat

-     Locuinţă  socială

-          Locuinţă cu chirie fond de stat

 

 

Tîrgu-Mureş                                                                                  Semnătura

Data  _________________                                         __________________