ROMÂNIA                                                                              

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL MUNICIPAL TÂRGU-MUREȘ

 

H O T Ă R Â R E A     n r. 3

din 29 ianuarie 2004

privind stabilirea cuantumului taxelor locale pentru emiterea certificatelor,avizelor și autorizațiilor pe anul 2004
aferente activității Compartimentului Arhitect Șef

 

Consiliul local municipal Tîrgu Mureș, întrunit în ședință ordinară de lucru,

Văzând Expunerea de motive a Arhitectului Șef nr. 7056/2004 privind stabilirea cuantumului taxelor locale pentru emiterea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pe anul 2004 aferente activității Compartimentului Arhitect Șef,

Avizul favorabil al Comisiilor de specialitate

În temeiul cap. V, art. 266,267,268,269 a Legii nr. 571 din 22.12.2003, privind Codul Fiscal, aliniat (2), art. 6, a Legii nr. 453/2001, privind modificarea și completarea Legii  nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și aliniat (1) , pct. a și b, art. 69*  din Ordinul MLPTL nr. 1493/2001 Norme de aplicare a Legii nr. 50/1991

În conformitate cu dispozițiile aliniat (1) lit. d) art. 38 și art. 46 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală,

 

 

H o t ă r ă ș t e  :

 

Art. 1. Se aprobă cuantumul taxelor locale pentru emiterea certificatelor, avizelor și autorizațiilor aferente activității Compartimentului Arhitect Șef, pentru anul 2004 , cuprinse in anexa.1 și 2 - care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează, Primarul municipiului Tîrgu Mureș – dr. Dorin Florea și Executivul Consiliului local municipal, prin compartimentele Arhitectului Șef și Direcția Economică.

 

 

                                                                                                Președinte de ședință

                                                                                    dr. ing. Kolozsvari Zoltan Csaba

           

 

                        Contrasemnează

     Secretarul municipiului Tîrgu Mureș

                        Maria Cioban

 

 

 

 

 

TAXELE LOCALE PENTRU EMITEREA CERTIFICATELOR, AVIZELOR ȘI AUTORIZAȚIILOR AFERENTE ACTIVITĂȚII COMPARTIMENTULUI ARHITECT ȘEF, PENTRU ANUL 2004

 

Art.1 Orice persoană care trebuie să obțină un certificat, aviz sau altă autorizație prevăzută în prezenta anexă, trebuie să plătească taxa necesară înainte de a i se elibera actul de autoritate solicitat, la compartimentul Arhitect Șef,.

Art.2 Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism este stabilită în funție de suprafața pentru care se solicită:

 

Suprafața pentru care se obține certificatul de urbanism

Taxa (lei)

a) Până la 150 mp inclusiv

35.000

b) Între 151 mp și 250 mp inclusiv  

47.000

c) Între 251 mp și 500 mp inclusiv  

60.000

d) Între 501 mp și 750 mp inclusiv  

72.000

e) Între 751 mp și 1.000 mp inclusiv

85.000

f) Peste 1.000 mp

85.000 + 130 pentru fiecare mp care depășește 1.000 mp

 

Art.3 Taxa pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuință sau anexă la locuință este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții.

Art.4 Taxa pentru eliberarea autorizației de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze și petrol, precum și altor exploatări se calculează înmulțind numărul de metri pătrați de teren afectat de foraj sau de excavație cu o valoarea de 50.000 lei.

Art.5 Taxa pentru eliberarea autorizației necesare pentru lucrările de organizare de șantier în vederea realizării unei construcții, care nu sunt incluse în altă autorizație de construire, este egală cu 3% din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de șantier.

Art.6 Taxa pentru eliberarea autorizației de amenajare de tabere de corturi, căsuțe sau rulote ori campinguri este egală cu 2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție.

Art.7 Taxa pentru eliberarea autorizației de construire pentru chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere, situate pe căile și în spațiile publice, precum și pentru amplasarea corpurilor și a panourilor de afișaj, a firmelor și reclamelor este de 50.000 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafață.

Art.8 Taxa pentru eliberarea autorizației de construire pentru orice altă construcție decât cele prevăzute în alt alineat al prezentului articol este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție, inclusiv instalațiile aferente.

Art.9 Taxa pentru eliberarea autorizației de desființare, totală sau parțială, a unei construcții este egală cu 0,1% din valoarea impozabilă a construcției, stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri. În cazul desființării parțiale a unei construcții, taxa pentru eliberarea autorizației se modifică astfel încât să reflecte porțiunea din construcție care urmează a fi demolată.

Art.10 Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizații de construire este egală cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizației inițiale.

Art.11 Taxa pentru eliberarea unei autorizații privind lucrările de racorduri și branșamente la rețele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie și televiziune prin cablu se stabilește de consiliul local și este de până la 75.000 lei pentru fiecare racord.

Art.12 Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către comisia de urbanism și amenajarea teritoriului, de către primari sau de structurile de specialitate din cadrul consiliului județean se stabilește de consiliul local în sumă de până la 100.000 lei.

Art.13 Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală și adresă se stabilește de către consiliile locale în sumă de până la 60.000 lei.

Art.14 Taxa pentru emiterea autorizației de construire se va stabili pe baza valorii autorizate a lucrărilor de construcție, aplicându-se următoarele reguli:

a)      taxa datorată se stabilește pe baza valorii lucrărilor de construcție declarate de persoana care solicită avizul și se plătește înainte de emiterea autorizației, după cum urmează

a.1)În cazul unei autorizații de construire emise pentru o persoană fizică, pentru realizarea construcțiilor noi de locuințe și anexele aferente acestora , valoarea reală a lucrărilor de construcție nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii stabilită conform art. 251 a Legii nr.571/2003, vezi tabel anexa 2

a.2)În cazul unei autorizații de construire emise pentru o persoană fizică pentru realizarea de construcții altele decât cele menționate la punctul a.1) și pentru persoanele juridice , pentru realizarea oricăror tipuri de lucrări de construire,solicitantul va prezenta obligatoriu „Devizul General” întocmit în conformitate cu metodologia de elaborare a devizului general pentru obiectivele de investiții aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.376/1994, cu modificările ulterioare, valoarea reală a lucrărilor de construcție se va determina luându-se în calcul cheltuielile prevăzute la capitolul 4,”Cheltuieli pentru investiția de bază parte I, din Devizul general al investiției”.

b)      în termen de 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcție, dar nu mai târziu de 15 zile de la data la care expiră autorizația respectivă, persoana care a obținut autorizația trebuie să depună o declarație privind valoarea lucrărilor de construcție la compartimentul Arhitect Șef;

c)      până în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care se depune situația finală privind valoarea lucrărilor de construcții, compartimentul Arhitect Șef are obligația de a stabili taxa datorată pe baza valorii reale a lucrărilor de construcție;

d)      până în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care compartimentul Arhitect Șef a emis valoarea stabilită pentru taxă, trebuie plătită orice sumă suplimentară datorată de către persoana care a primit autorizația sau orice sumă care trebuie rambursată de autoritatea administrației publice locale.

Art.15 Taxa pentru eliberarea de copii de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, deținute de consiliile locale este de:

                                                                        100.000.lei/ fila format A4

                                                                        200.000 lei / fila format A3

Art.16 Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor nu se datorează pentru:

a)      certificat de urbanism sau autorizație de construire pentru lăcaș de cult sau construcție anexă;

b)      certificat de urbanism sau autorizație de construire pentru dezvoltarea, modernizarea sau reabilitarea infrastructurilor din transporturi care aparțin domeniului public al statului;

c)      certificat de urbanism sau autorizație de construire, pentru lucrările de interes public județean sau local;

d)      certificat de urbanism sau autorizație de construire, dacă beneficiarul construcției este o instituție publică;

e)      autorizație de construire pentru autostrăzile și căile ferate atribuite prin concesionare, conform legii.

 

 

 

VALORI REALE  MINIME  A LUCRĂRILOR DE CONSTRUCȚIE
PENTRU REALIZAREA  DE LOCUINȚE ȘI ANEXE AFERENTE,
 IN VEDEREA STABILIRII TAXEI PENTRU EMITEREA AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE PENTRU PERSOANE FIZICE

 stabilite conform art. 251 a legii nr.571/2003,

 

 

 

 

 

 

 

Art.1. Valoarea impozabilă a unei clădiri se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii, exprimată în metri pătrați, cu valoarea corespunzătoare din tabelul următor:

 

 

 

Nr.

crt.

Tipul clădirii

 

Clădire cu instalații de apă, canalizare , electrice și încălzire ( lei /mp)

(condiții

cumulative )

Clădire fără instalații de apă, canalizare , electrice și încălzire

( lei /mp)

1

Clădiri cu pereți sau cadre din beton armat, cărămidă arsă, piatră naturală sau alte materiale asemănătoare

5.300.000

3.100..000

2

Clădiri cu pereți din lemn, cărămidă nearsă, paiantă, vălătuci, șipci sau alte materiale asemănătoare

1.400.000

900.000

3

Construcții anexe corpului principal al unei clădiri, având pereții din beton , cărămidă arsă, piatră sau alte materiale           

asemănătoare

900.000

800.000

4

Construcții anexe corpului principal al unei clădiri, având pereții din lemn, cărămidă nearsă, vălătuci, șipci sau alte materiale asemănătoare

500.000

300.000

5

Subsol, demisol sau mansardă utilizată ca locuință

75% din suma care s-ar aplica clădirii

75% din suma care s-ar aplica clădirii

6

Subsol, demisol sau mansardă utilizată cu alte scopuri decât cel de locuință   

50% din suma care s-ar aplica clădirii

50% din suma care s-ar aplica clădirii

 

Suprafața construită desfășurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafețelor secțiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol, exceptând suprafețele podurilor care nu sunt utilizate ca locuință și suprafețele scărilor și teraselor neacoperite.

 

NOTĂ :

Pentru determinarea valorilor impozabile , pe ranguri de localități și zone din cadrul acestora , la nivelurile menționate în prezenta anexă , se vor alica următorii coeficienți de corecție :

 

Tîrgu-Mureș

Localitate urbană de

rang II

 

Zona în cadrul localității

A

B

C

D

coeficienți de corecție

1,2

1,15

1,10

1,05

 

În cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri și 8 apartamente, coeficientul de corecție prevăzut la pct.1.din notă , se reduce cu 0,10 astfel :

 

Tîrgu-Mureș

Localitate urbană de

rang II

 

Zona în cadrul localității

A

B

C

D

coeficienți de corecție

1,10

1,05

1,00

0,95

 

Zonele A; B; C; D corespund zonelor A;B;C;D aferente terenurilor intravilane , delimitate conform H:C:L. nr. 217/2002 .